nlc.hu
Szabadidő

A Baby Shark hihetetlen története

Az irritáló gyereksláger, amivel rabokat és szülőket kínoznak: megpróbáltuk megfejteni a Baby Shark titkát

November elején trónfosztás történt a YouTube-on: már nem a Despacito, hanem egy Dél-Koreából útnak induló, fülbemászó gyereksláger, a Baby Shark az oldal legtöbbször lejátszott videója. Honnan ered ez a szám? Kit vonhatunk érte felelősségre? És mi a titka?

Baby shark, doo doo doo doo doo doo…

Ha ez a pár szó egyáltalán nem ismerős neked, akkor:

1.     valószínűleg nincs pici gyereked

2.     borzasztó szerencsés embernek mondhatod magad

A Baby Shark Dance címre hallgató videó ugyanis jelenleg 7,2 milliárd megtekintésnél jár a YouTube-on, és biztosíthatom az olvasókat, hogy ezekből legalább kétszázat az én három és fél éves Boldi fiamnak köszönhetünk.

Aki e szám láttán elborzad, annak van egy ennél is rosszabb hírem: a dal számtalan verzióban kering az interneten, csak a kisfiam kedvenc változatát, a Super Simple Songs-féle Baby Sharkot 89 milliószor játszották már le a streaming oldalon. Megbecsülni se lehet, hogy az összes létező változat hány lejátszást produkált már, hiszen előadták már K-Pop sztárok, Ellen DeGeneres és James Corden is, elkészítették már minden létező nyelven (igen, magyarul is), számos remix vagy épp ünnepi változat (a halloweeni verzió nagy népszerűségnek örvend) készült, és most már jó esély van rá, hogy nemcsak a gyerekeink, hanem a gyerekeink gyerekei is a Baby Sharkot fogják dúdolni totyogós korukban. Adódik a kérdés: ki a felelős? A szülők jogos bosszúvágyukat kiélhetik valakin? Ha már legyőzni nem tudjuk, legalább utálhatunk valakit azért, hogy a dal megszületett? Nincsenek jó híreim.

Tábortűz-dalból világsláger

A Baby Shark jelenleg legismertebb verziója 2016-ban került fel a YouTube-ra, és nagyjából 2018-ra lett annyira ismert, hogy majdhogynem megkerülhetetlenné vált a kisgyerekes családok életében. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a dal csak négy éve létezik. Sajnos senki sem tudja, mikor született pontosan, de az biztos, hogy még a XX. században, és leginkább nyári gyerektáborokban terjedt vírusként, ahol a tábortűz mellett énekelték egy szál gitár kíséretében. Eredetileg a szövege nem volt ennyire gyerekbarát: az énekesek előszeretettel szórakoztatták a gyerekközönséget olyan verziókkal, amikben a cápák embereket támadnak meg, és ezt-azt letépnek róluk. Ez persze egy nyári táborban, a tábortűz körül biztos jó poén, de amikor a dal megérkezett a mainstreambe, már egy sokkal családkonformabb változatban hallhattuk.

A YouTube-ra először egy német verzió, a Kleiner Hai került fel még 2007-ben, ami Németországban ugyan nagy sikert aratott, de az országhatárokon kívül jórészt ismeretlen maradt, és még csak nyomokban emlékeztetett a későbbi gigaslágerre. Ennél már sokkal közelebb áll hozzá egy amerikai, gyerekek szórakoztatására specializálódott zenész, Johnny Only 2011-es verziója. Only nyaranta gyerektáborokban dolgozott DJ-ként, és így ismerkedett meg a dallal, amihez aztán 2011-ben egy klipet is készített. Bár öt évvel előzte meg a koreai változatot, Johnny Only dalának ma is csupán 170 ezer nézője van a YouTube-on, szóval egyáltalán nem látszott, hogy ebben a dalban ott rejtőzik egy világsláger.

Jönnek a koreaiak

A Pinkfong nevű dél-koreai gyerekedukációs brand végül 2016-ban állt elő a maga Baby Shark-verziójával, és a cégnél eleinte fogalmuk sem volt arról, hogy belenyúltak a tutiba. A Pinkfong szakmányban gyártja a különféle gyerekdalok videóit, és ezek között a Baby Shark nem kapott megkülönböztetett figyelmet: olcsó, egyszerű animációja ugyanolyan volt, mint a többi dalocskájuké, és eleinte a netes népszerűsítésére sem költöttek többet annál, mint a többi dalukra szoktak.

A Baby Shark végül először Indonéziában vált hatalmas slágerré 2017-ben, és egy idő után megjelent online a Baby Shark challenge, amiben a dalszöveget tátogva, a táncmozdulatokat utánozva kellett táncolni a gyerekcápára. Ez aztán akkorát ment, hogy a térség legnagyobb sztárjai, a K-Pop bandák közül több (a Billboard.com 15 K-Pop zenekart számolt össze, akik előadták a dalt) is beszállt a kihívásba, és mivel nekik jócskán akadnak nyugati rajongóik, ez elég volt ahhoz, hogy a Baby Shark hozzánk is megérkezzen. A Pinkfong ekkor érezte csak meg, hogy egy igazi aranybánya van a kezükben, és ekkor már maguk is megtettek mindent a sláger minél szélesebb körű terjesztéséért, és közreműködtek abban is, hogy minél többféle verzió készülhessen belőle.

A Baby Shark-titok

Ha valami ennyire sikeres lesz, mint a Baby Shark, szinte törvényszerű, hogy többen is megpróbálják megfejteni a titkát. A Daily Beast egyenesen tudósokhoz fordult, hogy magyarázzák el, miért válhatott a sláger ennyire népszerűvé. Beatriz Ilari, a University of Southern California’s Thornton School of Music professzora szerint

A dalnak nemcsak a melódiája egyszerű és fogós, hanem énekelni és megjegyezni is könnyű.

Azonban nem szabad leragadnunk pusztán a dalnál, legalább ennyire fontos volt a hozzá kapcsolódó YouTube-videó is. A színes videóban két kisgyerek könnyen utánozható táncmozdulatokat tesz a zenére, és ez a gyerekeket is bevonja az élménybe: a gyerekek így nemcsak egy dalt hallgatnak, hanem egy videót is néznek, miközben ők maguk is előadják mindazt, amit látnak/hallanak.

Valorie Salimpoor, az idegtudományok szakértője szerint a sikerben nagy szerepe van a szövegnek is. Az olyan szavakat, mint az anyu, apu, nagymami vagy nagypapi a gyerekek az első között tanulják meg, így nagyon könnyen tudnak csatlakozni hozzá, ha egy dalszövegben hallják őket. Ez egy pozitív kapcsolat, ezért is szeretik újra meg újra elénekelni. A repetitív, egyszerű dolgokhoz pedig alapból vonzódnak, mert könnyen tudnak tanulni általuk.

Épülő birodalom

Bár a dal nem levédhető (talán bizonyos elemei mégis, folyik is ezzel kapcsolatban egy per), a Pinkfong cég gyorsan felismerte a Baby Sharkban rejtőző fejőstehenet, és megpróbálja elárasztani a világot a babacápájával. A Nickelodeonnal közös Baby Shark rajzfilmsorozat hamarosan megvalósul, és tervben van egy mozifilmes változat elkészítése is, már ha egyszer újra kinyithatnak a mozik. Készült már belőle egy nagy sikerű élő show is, ami most a Covid-helyzet miatt ugyan átmenetileg szünetel, de azért ne érezzük magunkat teljesen biztonságban: egy-két év, és lesz ez nálunk is, mérget mernék rá venni. A show 65 perces, vagyis több mint harminc alkalommal elfér benne a Baby Shark dal, csak szólok. A sztori állítólag arról szól, hogy bébicápa elveszik, a többiek pedig próbálják megtalálni őt. Lerágjuk majd a körmünket az izgalmaktól.

Ezenfelül gőzerővel épül már a Baby Shark játékvilág is. A magyar gyerekcsatornákon orrba-szájba reklámozzák az éneklő Baby Shark plüssfigurát és kádjátékot, de ez tényleg csak a kezdő szintű belépő a Baby Shark-birodalomba. Az Amazonon kutakodva szembejött már velem Baby Shark kulcstartó, ABC tanuló zenélő csodagép, színező, telefon, strandtörülköző, strandmatrac, pénztárca, buborékfújó, gyerek cápakosztüm, horgászjáték, pecsétgyűjtemény, játékgitár, dobszerkó, szülinapi dekoráció és karaoke mikrofon is, beépített Baby Shark dallal, és ez a felsorolás korántsem volt teljes.

Tábortűzdalból világsláger: a Baby Shark-sztori

Baby Shark a fürdőbe (Fotó: Pinkfong)

Egyenesen a popkultúrába

Ha tetszik, ha nem, a Baby Shark beépült a popkultúrába, és erről nemcsak a fent említett sztárok tehetnek, akik maguk is elénekelték a dalt, hanem az olyan közösségimédia-celebek is, akik maguk is népszerűsítették a cápacsaládot. A 200 millió követővel bíró Kylie Jenner például egy dögös képet rakott ki magáról azzal a szöveggel, hogy „maaamaa shark dooo doo doo dooo”, Chance the Rapper pedig egészen odáig merészkedett, hogy a Twitter oldalán osztotta meg a dalt. Kommentelte már a dal szövegét a híres topmodell, Tyra Banks, és Cardi B is posztolt már Baby Shark-os dalszöveget.

Sok szülő számol be a dal repetitív hallgatásának agysejtpusztító és idegölő képességéről, és ezt a nem kívánt mellékhatást már emberkínzásra is felhasználták. Azt már régóta tudjuk, hogy Guantanamóban alvásmegvonással és hangos metálzenével büntették a terroristagyanús elemeket, azonban az egészen új hír, hogy a módszert továbbfejlesztették és Baby Shark-osították. Floridában tavaly egy luxusrendezvényközpont közeléből éjszakánként úgy próbálták elriasztani a hajléktalanokat, hogy egész éjjel a Baby Sharkot játszották a hangszórókon. Oklahoma állambeli börtönőröket pedig most azzal vádolnak, hogy a rájuk bízott rabokat több esetben az éjszaka közepén felébresztették, elvezették őket egy külön szobába, egymáshoz bilincselve falhoz állították őket, majd két órán keresztül a Baby Sharkot kellett hallgatniuk nagy hangerő mellett. Nem tudom, mi volt a céljuk ezzel az embertelen módszerrel, de az első óra után én garantáltan mindent bevallottam/megtettem volna, amit csak kérnek tőlem. Ha pedig valakinek ennyi nem elég a Baby Sharkból, a dal metál verziójával búcsúzunk, doo doo doo doo doo doo…

Pihenésképp inkább olvass igazi cápákról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top