nlc.hu
Szabadidő

Állatok pusztultak el a tokaji Ively-ér kotrása miatt

Pusztulnak az állatok Tokajban, mert telelési időszakban kotorják az iszapot

Halak, kétéltűek és más gerinces állatok pusztulnak el, mert a telelési időszakban kotorják a tokaji Ively-eret.
Természetkárosító iszapkotrás Tokajban

Tömegével pusztultak elő ritka, védett állatok a tokaji Ively-ér kotrása során – számolt be a Tokaji Természetvédelmi Egyesület a Facebookon.

Ilyenkor télen sok állat vészeli át a hideg időjárást, de ha kikotorják őket, elpusztulnak, ha nem a gépek végeznek velük kotrás közben. A természetvédők rengeteg elhullott állatot találtak a kihányt iszapban:

„Önkéntesek segítségével sikerült egy rövid szakaszt alaposabban átnézni és többek között a képeken lévő állatokat találtuk a kirakott mederanyagban. Sok állatnak csak a maradványait tudtuk kimutatni, mert vagy a területen vadászó madarak, vagy a vizes élőhely melletti úton közlekedő autók végeztek a félig megdermedt és parton vergődő egyedekkel”

– írja a Tokaji Természetvédelmi Egyesület.

A természetvédők azt is írják, hogy a nemzeti park továbbra sem lép fel az ügyben, azonban a területen továbbra is tapasztalható a károkozás, ezért megteszik a szükséges lépéseket. 

A Napi.hu-val a rendőrség közölte, hogy a Szerencsi Rendőrkapitányság természetkárosítás bűntett miatt rendelt el nyomozást, és szakértők bevonásával vizsgálja az eset körülményeit.

A természetvédők már a munkálatok elején szóltak, hogy nyáron ideálisabbak a körülmények a munkákhoz, mert akkor kevesebb élőlény van az iszapban.

(Kiemelt kép: Facebook/Tokaji Természetvédelmi Egyesület)

Természetkárosítás az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top