nlc.hu
Szabadidő

Koronavírus-járvány után

A nagy Gatsby-t idéző bulikorszak jöhet a világjárvány után az epidemológus szerint

A történelmi tapasztalatok azt mutatják, féktelen bulizásba kezdünk majd a világjárvány után.

A 1920-as évek és A nagy Gatsby dekadens világát idéző 2021-es éveket jósol egy epidemiológus, rámutatva, hogy a világjárványok után jellemző, hogy egy olyan időszak kezdődik, melyben az emberek a szokottnál lelkesebben keresik a társas interakciókat – írja a 24.hu.

A Nagy Gatsby-t idéző korszak jön a koronavírus járvány után

Parti a 20-as években. Fotó: Getty Images

Dr. Nicholas Christakis, a Yale Egyetem professzora és epidemiológusa új könyvében (Apollo’s Arrow: The Profound and Enduring Impact of Coronavirus on the Way We Live) arról ír, hogy ha a járvány véget ér, akkor remekül fogunk szórakozni. A kutató szerint ugyanis egy mintázatot követ az emberek viselkedése hasonló kollektív élmények után: 

a járványokat rendszerint olyan időszakok követik, melyekre intenzív társas élet jellemző, így volt ez például ai 1989-19-es spanyolnátha-járvány után is, az 1920-as években.

Christakis megfigyelései szerint a világjárványok idején megnő a vallásosok aránya, az emberek visszafogottabbak lesznek, spórolnak, kockázatkerülők lesznek, gazdasági visszaesés történik. Csakhogy a járványok mindig véget érnek, most ez a vakcinák miatt sokkal gyorsabban történhet meg, mint ahogy az áldozatok száma is alacsonyabb lehet a modern gyógyszereknek és eszközöknek köszönhetően.

A kutató azt jósolja, nagyjából 2023-ra állhat talpra a világ társadalmilag és gazdaságilag, 2024-re pedig várhatóan a korábbinál is jobban telel lesznek a stadionok, a klubok és a koncerttermek.

2024-ben az emberek fáradhatatlanul keresik majd a társas interakciókat, ami szexuális szabadosságot, pénzszórást, és a vallásosság visszaesését is jelenti a szerző szerint.

Ez már biztos lesz jövőre

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top