nlc.hu
Szabadidő

Influenszerek, akik szembemennek az insta-trenddel

„Szükségünk van a testkép normalizálására” – két külföldi influenszer, akik vállalják magukat és a nehézségeiket

Maria és Caroline sok influenszerrel ellentétben felelősséggel posztolnak a testükről. Maria dokumentálta, hogyan változtatta meg az alakját egy hármas-terhesség, a vega-influenszer, Caroline pedig az étkezési zavaráról vallott nemrég.

Ha felmész az Instagramra, néha (vagy gyakran), azt érzed, hogy másoknak tökéletesebb az élete, hogy vékonyabbnak, izmosabbnak kéne lenned, többet kéne sminkelned, arckezelésre járni, hogy ezzel az új „bjúti filterrel” sokkal szebb vagy, mint a való életben?

Nincs veled semmi baj

A social média a tökéletes testűre, arcúra retusált, csodás környezetben, de mégis hétköznapi helyzetekben fotózott Insta-sztárok, vagyis a torzított valóságuk bizony lehetnek rád ilyen hatással.

Az irreális kép ugyanis, amit a legtöbb influenszer közvetít negatív hatásokat okozhatnak a főleg fiatalabb, de nem ritkán az idősebb fogyasztóknál is. Túlzott megfelelési kényszert, szorongást, lelki instabilitást, és akár személyiségtorzulást, csak hogy párat említsünk.

 

A nyomasztó érzéseket pedig egyértelműen az generálja, hogy a legtöbb influenszer olyan irreális képet fest magáról és az életéről, amely egy hétköznapi ember számára követhetetlen. Az összehasonlítás frusztrációt szül, és ez a belső szorongás olyan káros folyamatokat, betegségeket indíthat be, mint például a fiatalok körében egyre elterjedtebb táplálkozási zavar, vagy akár a depresszió.

Nem véletlen, hogy már évek óta zajlik a vita arról, hogy vajon az influenszereknek mekkora a felelősségük abban, hogy miket posztolnak a közösségi felületeikre magukról? Hogy ezek a fotók igenis hatnak azokra a fiatalabb követőkre, akiknek a személyisége, a test és önmagukról kialakult képe még csak most formálódik. Vagy azokra a nőkre, akik a tökéletes képek láttán magukban kezdik el keresni a hibát. 

Persze időről időre akadnak próbálkozások, amelyek ilyen-olyan módon próbálnak enyhíteni a social média nyomásán, például azzal, hogy beszélnek róla: az Insta-sztárok sem úgy néznek ki a valóságban, mint ahogy azt a képeiken látjuk.

A beauty.false nevet viselő profil például azt mutatja be, hogyan veri át jó néhány híresség és influenszer a követőit. A netre feltöltött és az igazi, Photoshop-mentes lesifotókat montázsolják egymás mellé, hogy megmutassák, mekkora a különbség köztük.

Az oldal azzal, hogy felfedi a valós külsejüket, rávilágít arra is, hogy nem az a normális, amit az Instagramon lát az ember.

Influenszerek, akik szembemennek az insta-trenddel

Fotó: beauty.false instagram

Az HBO, az Active Minds és a Kindred pedig közösen indítottak egy többhetes képzést, ahol 100 influenszer, akik együtt több mint 110 millió emberhez jutnak el, a mentális egészségről tanultak.

A tréning pont azért jött létre, hogy minél több influenszer ismerje fel a felelősségét.

Persze ezektől az apró kezdeményezésektől Kim Kardashian nem tesz fel magáról olyan fotót, amin kócos, ne adj isten látszik egy mimikai ránca, és Zimány Linda követői is azt kapják mindennap, mint eddig: tökéletesre manipulált (és plasztikázott) arcot és testet. Arról csak keveset vagy egyáltalán nem beszélnek az Insta-sztárok, hogy ezeket a fotókat mennyi ideig készítik, mennyi utómunka van bennük, vagy hogy az általuk idealizált test milyen áron lett olyan, amilyen.

Mindemellett, ha nagyítóval keresgélünk az Instagramon, azért találunk pozitív példákat is. Például, amikor az influenszerek maguktól rájönnek, hogy egyrészt aggályos az, amit és ahogy magukról közvetítenek, másrészt a saját egészségüket is tönkre tehetik azzal, hogy hatalmas elvárás elé állítják magukat, nap mint nap.

Mint Caroline Deisler, akit 282 000-en követnek az Instagramon és az egészséges életmód elkötelezettjeként ismertek meg a követői.

Az egykori modell négy évvel ezelőtt tért át a vegán étrendre, és nagyjából ezzel egy idővel kezdett el a témában blogolni, és az Instagramon posztolni. Életmódbeli, általa egészségesnek vélt étkezési módszereket, edzéstippeket, tanácsokat osztogat.

Évekkel ezelőtt azért akadt meg a figyelmem a profilján, mert szimpatikus volt, hogy egy hozzám hasonlóan vékony, nem mellplasztikázott lány önmagát adja. Aztán szépen lassan kidomborodott, hogy nála ez a testsúly inkább önsanyargatás eredménye, mintsem genetika, és hogy szó sincs önazonosságról. Döbbenten tapasztaltam, hogy a vegán étrendet népszerűsítve, étellel a kezében fotózkodva, hónapról hónapra egyre vékonyabb. Dolgoztam a modellszakmában, én magam pedig világéletemben öt kiló voltam vasággyal, így ha nem is száz százalékra, de nagyjából meg tudom állapítani, hogy valaki sanyargatja-e magát, vagy genetikailag a nagyon vékony kategóriába esik. Caroline-ról pedig lerítt, hogy vele valami nincs rendben.

A követői közül is egyre többen fogalmaztak meg kritikákat a fotói alatt, volt aki az egészsége miatt aggódott, míg mások abbeli felelősségére mutattak rá, hogy bort iszik és vizet prédikál, vagyis az egészséges életmódot hirdeti, de nagy valószínűséggel maga is problémával küzd. Ehhez hasonló kommentek érkeztek azokhoz a képeihez, amelyeken már szabályosan beesett hassal pózolt. 

„Te tényleg táplálkozási szakembernek tartod magad? Egyáltalán nem nézel ki jól tápláltnak!”

„Tudom, hogy ezzel kiverem a biztosítékot, de mégis kimondom: Csajszi, kérlek, menj és kérj segítséget! Nem látszol egészségesnek, látom a csontvázadat” – írták.

Dicséretére legyen mondva, hogy Caroline a negatív kommenteket (sok influenszerrel ellentétben) nem tüntette el az oldaláról, sőt, később egy poszttal reflektált rájuk, és addigra már az is egyértelmű vált, hogy a változás útjára lépett.

Azt hiszem, még soha nem éreztem magam ennyire fittnek és egészségesnek. Korábban csak szuper sovány akartam lenni (természetesen azért is, mert modellkedtem, és modellként minél soványabb vagy, annál jobbnak érzed magadat)” – írta, étkezési zavarról ekkor viszont még nem beszélt. Annyit mondott csupán, hogy kereste azt az étrendet, amivel annyit ehet, amennyit szeretne, és szerinte már ez is hatalmas lépés volt az önszeretet és az önértékelés fejlesztésének útján, és hogy megtalálja végre a balanszt a táplálkozásában.

„Most úgy érzem természetes a testalkatom, nem vagyok túl sovány, fittnek és összességében szuper egészségesnek és kiegyensúlyozottnak érzem magam”

– írta úgy egy évvel ezelőtt a posztjában, amiben arról is beszélt, hogy jól tudja, mennyi nőnek okoz problémát a saját testének elfogadása, és nagyon fontos rajta dolgozni. 

Caroline-nak mi is elküldtük kérdéseinket a felismerésével, étkezési problémáival és az influenszerek felelősségével kapcsolatban. Választ ugyan nem kaptunk, de pár nappal később kitett egy újabb előtte-utána posztot, amiben eddig nem tapasztalt őszinteséggel beszélt a – most már kimondhatjuk: étkezési zavaráról.

„Pontosan 2 évvel ezelőtt készítettem ezt a képet, a súlygyarapodásom útjának az elején”

– írta, és bevallotta azt is, hogy egy évvel ezelőtt lett újra menstruációja.

Ez azért nagyon fontos kijelentés, vallomás a részéről, mert a menstruáció elmaradása gyakori azoknál, akik anorexiásak, azaz kórosan éheztetik magukat. Mint a legtöbb anorexiás esetében, írásából az is kiderül, hogy számára is a start volt a legnehezebb, vagyis elfogadni, hogy bajban van, hogy szüksége van a szervezetének a rendszeres, normális étkezésre, és néhány plusz kilóra.

Bevallása szerint a gondolkodásmódján változtatni volt a legnehezebb, és elengedni a szigorú étkezési szabályait, amiket azelőtt követett.

„A mai egészséges gondolkodásmódommal és a kiegyensúlyozott étrendem mellett igazán őrült dolognak tűnik számomra is, hogy korábban az egész életem középpontjában a testem állt. Ez az, amit a modellkedésből tanultam, ami a külsőségek körül forog, és ami valójában nem is igazi világ.

Nem haragszom magamra, mert minden, amit átéltem, elvezetett ahhoz, aki ma vagyok” – írja, és azt is hozzáteszi, hogy a súly nem határozza meg a boldogságot, majd ezzel zárja a beismerő és előremutató posztját:

„Soha nem gondoltam volna, hogy erről nyíltan fogok beszélni a közösségi médiában, de eljutottam odáig, hogy tényleg nem érdekel, ha mások ítélkeznek felettem, amíg ezzel potenciálisan tudok másoknak segíteni, érdemes megosztanom a tapasztalataimat.”

„Szükségünk van a testkép normalizálására”

– ezt már a Koppenhágában élő Maria írja az nlc. megkeresésére. Ő pont akkor kezdett el az Instagramon egyre több követőre szert tenni, amikor a testén nagy változások következtek be. Szó szerint nagy változások, ugyanis kiderült, hogy hármas ikreket vár. És hogy mit érzett, amikor kiderült a hír?

„Életem legnagyobb megrázkódtatása volt, amikor a 12. héten megtudtuk, hogy hármas ikreink lesznek. Ezer gondolat járt egyszerre a fejemben. Hogyan tudok egyszerre három babát kihordani? Túl fogják élni? Hogyan tudunk egyszerre három koraszülöttet és egy két éves gyermeket gondozni? Lesz elég hely a lakásunkban? És így tovább, és így tovább” – sorolja, milyen gondolatok futottak át benne, amikor realizálta, hogy kilenc hónap múlva már hatan lesznek a családban.

„A terhességem legnehezebb része az utolsó két hónap volt, amikor gigászi méretű volt a hasam, és minden kényelmetlen volt. A nap nagy részében a kanapén kellett feküdnöm.”

Eleinte csak azért készített saját Instagram-profilt triplets_of_copenhagen néven, hogy a barátainak és a családtagjainak dokumentálja a terhessége eseményeit.

Amikor elkezdtek gyarapodni a követőim, fontosnak tartottam, hogy továbbra is őszintén leírjam, milyen négy gyermek édesanyjának lenni. Lényeges számomra, hogy beszéljünk a szülés utáni női testről, a nőket érintő egészségügyi kérdésekről, hogy részt vegyek az ilyen jellegű tabuk ledöntésében”

– írta a levelében.

Maria valóban őszintén és nyíltan dokumentálta a terhességének minden fázisát, ma pedig már inkább a gyerekgondozással kapcsolatos információit, tapasztalatait osztja meg. De korábban képeket láthattunk az egyre hatalmasabbra növő hasáról, és azt sem titkolta el, hogy néha mennyire nehéz volt a terhessége, ahogy arról is bátran írt, hogy a szülés utáni testét nehezen tudta/tudja elfogadni.

Utóbbinak pedig az volt az egyik oka, hogy a hármas terhessége alatt a gigászi megterheléstől, és növekedéstől szétnyílt a hasizma. Ezt orvosi nyelven ectus diastasis-nak nevezik és igen gyakori probléma szülés után. Egyes kutatások szerint minden második esetben megjelenik.

Maria számára az operáció volt az egyetlen lehetőség, amely során a hasfalát összevarrták, a felesleges bőrt pedig eltávolították.

A testem két terhesség és a több mint 1,5 éves szoptatás után határozottan megváltozott.

Most tipikusan megereszkedett anyamellem van, amit még mindig nem szoktam teljesen. Nekem is nagyon ráncos hasam volt a műtét előtt, ami sok nő problémája, De még mindig nagyon nőiesnek, és nőként még erősebbnek érzem magam, mint a gyermekeim születése előtt.

Elképesztő, mire képes a női test! A társadalomnak pedig többet kéne dicsérni a folyamatosan változó női testet, és nem csak a fiatal, tökéletes alakokat, amiket a médiában látunk”

– magyarázza. És igen, a gyakran mellbevágóan őszinte posztjaira nagy szükség van a hamis Insta-testek látványa mellett. Igazolja ezt az is, hogy egy több részes TV műsort is készítettek vele, hogy a blogját ezrek olvassák, és hogy az Instagramon már több mint 366 000 követője van.

Pedig Maria nem a filterezett valóságot mutatja.

Amikor az igazság látszik: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top