nlc.hu
Szabadidő

A covid-19 új variánsa ellen is hatékony lehet a Pfizer és a BioNTech vakcinája

Valószínűleg az új koronavírus-variáns ellen is jó a Pfizer/BioNTech vakcina

Ha mégsem lenne jó, pár hét alatt módosítható.

A koronavírus tavaly év végén felfedezett variánsához képest új, gyorsabban terjedő változat jelent meg Nagy-Britanniában, amely már a Kárpátaljáig is eljutott. A B.1.1.7 jelű mutáció valószínűleg hasonló tüneteket okoz, mint a „sima” Covid-19, ám sokkal virulensebb, azaz könnyebben képes terjedni. 

Eközben világszerte kezdődik a védőoltások beadása, köztük a Pfizer/BioNTech által kifejlesztett vakcinája is. Azt egyelőre azonban nem tudni, hogy ezek a készítmények alkalmasak-e a mutálódott koronavírus megfékezésére.

A 444.hu számolt be róla, hogy Ugur Sahin, a BioNTech igazgatója azt mondta, nagy valószínűséget tulajdonít annak, hogy a vakcina hatásos lehet a vírus új változatával szemben is. 

Valószínűleg hatásos a mutálódott koronavírus ellen a Pfizer/BioNTech vakcinája

Ugur Sahin, a BioNTech igazgatója bizakodó a vakcinával kapcsolatban (Fotó: Getty Images)

A szakember hozzátette, ha mégsem bizonyulna működőképesnek az általuk kifejlesztett védőoltás, akkor azt viszonylag rövid idő, mintegy hat hét alatt módosítani lehet, hogy már a mutáns koronavírussal is képes legyen felvenni a harcot. 

Sahin rámutatott, hogy a Nagy-Britanniában észlelt koronavírus-variánsnak kilenc mutációját is azonosították, ezért bizakodó azzal kapcsolatban, hogy a vakcina működőképes lesz a most észlelt változatokkal szemben is. A cég már megkezdte a mutációk vizsgálatát, várhatóan két héten belül többet fognak tudni a módosult koronavírusokról.

További cikkeink a Covid-19 témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top