nlc.hu
Szabadidő

Ők állnak a leghíresebb mémek mögött

A gyújtogató kislánytól a depressziós magyar villamosmérnökig: ők állnak a leghíresebb mémek mögött

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a népszerű mémek valódi embereket ábrázolnak, akik nem mindig viselték jól a kéretlen népszerűséget. Ez az ő történetük.

Nagyjából mindenki tudja, mi a mém, mégis nagyon kevesek képesek megfogalmazni, mit jelent. A szó eredeti – szociálpszichológiai – értelmében annyit tesz: olyan kulturális jelenség (gondolat, mondat, vizuális elem), amely magától, személyes átadással terjed, és amely így egy egész közösség gondolkodását, életét formálja. Ebben az értelemben mém volt a kerék feltalálása, a reformáció és a Jóbarátok is. Ma azonban nagyjából annyit tesz: össze-vissza terjedő, kontextus nélkül nehezen értelmezhető, abszurd kép vicces felirattal. Ilyesmi:

Yoda mém

Forrás: internet

Mi persze, ne tessék aggódni, nem a tudomány miatt vagyunk itt, hanem azért, hogy utánajárjunk a legnépszerűbb mémek, pontosabban az azokon látható emberek történetének. Mert valódi emberek ők is, akik nem kértek a hírnévből és az ezzel járó macerából. Következzen a négy legismertebb: Prison Bae, Disaster Girl, Success Kid és a magyar szemmel különösen érdekes öregúr, Hide The Pain Harold. Ez az ő történetük.

Prison Bae

2014 nyarán posztolta az alábbi képet a kaliforniai Stockton városának rendőrkapitánysága, gyanútlanul, pusztán tájékoztató céllal. A képen Jeremy Meeks látható: egy bandatag, akit tiltott fegyvertartásért tartóztattak és csuktak le egy rajtaütés után.

Jeremy Meeks

Forrás: Stockton Police Department

Hat éve persze még messze nem úgy nézett ki a Facebook, ahogy ma, ez a kép mégis egy pillanat alatt felrobbant. Másnap már a Fox News is külön híradós szegmensben foglalkozott a több tízezer lájkot és megosztást kapott dutyifotón, ami, miután a Redditre is felkerült, végképp meghódította a teljes internetet. Érthető, miért: teljesen mindegy, milyen vicces feliratot operáltak rá az online népművészek, vagy mely Boss- és egyéb divatmárka-reklámba photoshopolták bele az arcát, a fotóból csak úgy áradt a tesztoszteron. Meekset azonnal elkeresztelték Prison Bae-nek („börtönbébi”), de Hot Felonként, azaz szexi elkövetőként is terjedni kezdett.

Az igazi őrület pedig csak ekkor kezdődött.

Jeremy Meeks

Forrás: Know Your Meme

Meeks a Buzzfeednek azt mondta, igaz, hogy a fél életét bűnözéssel töltötte (egy magafajta utcagyereknek, aki kaliforniai bandák közt nőtt fel, más választása nagyon nem is volt), a kép elkészültekor pedig minden akart lenni, csak szexi nem: éppen arra gondolt, hogy életében először nem tud majd a gyerekéért menni az iskola elé. Másnap egy barátja várta a beszélőben: „haver, virális tartalom lettél!”. Meeks a szót sem ismerte, ő addig csak az azóta megboldogult MySpace-en volt fent, azzal a felülettel sem foglalkozott különösebben, évekkel azelőtti profilképén még hatalmas afrofrizurával pózolt.

A következő napokban szinte csak magát látta a tévében. Ha akarta volna, sem úszta volna meg: zárkája keskeny ablakából épp a szemközti falra erősített készülékre látott. Három nappal később érkeztek meg az első levelek, rögtön háromszáz, utána pedig naponta ugyanennyi – nagyon sokáig. „Az őrök egyszerűen leszórták a borítékokat a körletbe, minden fogvatartott bezsákolt annyit, amennyit tudott, és hangosan olvasták fel az őrültnél őrültebb leveleket. Csak így tudtunk végigmenni rajtuk.” A férfibörtön morálja látványosan javult, a levelek többségében ugyanis magányos nők meztelen szelfijei voltak.

A hölgyeknek ezúton is köszönöm. Segítettek elütni az időt

– vigyorog Meeks egy Buzzfeed-interjúban.

Jeremy Meeks

Fotó: Mustafa Yalcin / Anadolu Agency

Ezután kezdtek érkezni a szerződések. Meeks negyvenötöt számolt össze: modell- és kasztingügynökségektől keresték, reklámkampányokban és filmekben szerepeltették volna nagyon sok pénzért. Meeks addig egy szerződést sem látott: „mintha franciául írták volna őket”. Akárhogy is, két év múlva szabadult, az addigra alaposan megváltozott világ azonban nem felejtette el – és ő sem a szerződéseket. Öt hónap alatt tíz film, divatbemutatók, celebek oldalán abszolvált vörös szőnyeges események: hamar elfelejtette, mennyire utálta a hirtelen jött hírnevet, és mennyire szégyellte magát a családja, hogy a fiút mint szexi bűnözőt ismeri az egész világ.

Azóta lenyugodott, rendeződött az élete, mostanában főleg büntetőjogi aktivistaként hallatja a hangját. Azt mondja, abszurd és embertelen a rendszer, hogy bár Kaliforniában már legális a fű, mégis emberek ezreit tartják fogva korábbi „visszaélések” miatt. Ez nem rendszerhiba: az állam komoly fejpénzt kap a fogvatartottakért, nem érdeke tehát rendezni a helyzetet.

Disaster Girl

Alighanem a legelterjedtebb mém, nem véletlenül: úgy teljesen abszurd, hogy közben univerzális az üzenete. A lángoló ház előtt álló, hátborzongató tekintetű és „mosolyú” kislány fotója tényleg minden helyzetre ráhúzható, például erre a teljes évre, aminek (reményeink szerint) most már tényleg vége. Az igazi Disaster Girl, azaz Zoe Roth a róla készült fotó ellentéte: végtelenül nyugodt és kedves.

Disaster Girl

Forrás: Know Your Meme

A kép 2005-ben készült, Zoe ekkor ötéves volt. Éppen tévézett a családjával, amikor meghallották a szirénákat. A teljes álmos kertvárosi utca odacsődült és nézték a lángoló házat és azt, ahogy a tűzoltók gyanúsan lassú, nyugis tempóban oltogatják a tüzet. Zoe apja éppen akkor vett egy digitális fényképezőt (a technológia akkor még kuriózumnak számított), naná, hogy megragadta az alkalmat. Különösen, miután kiderült: semmi vész, az elhagyatott házat korábban odaadták a tűzoltóságnak, hogy kontrolláltan felgyújtsa. A tűzoltók gyakorlatozhattak, a telek tulajdonosa pedig olcsón megúszta a ház bontását: win-win. „Mosolyogj” – mondta az apa.

„Akkoriban egyszerűen így mosolyogtam”

– emlékezik Zoe az Addams Familybe illő jelenetre. Akkor persze még nem léteztek mémek (legalábbis a szó mai értelmében), a celebstátuszhoz az kellett, hogy az apa beküldje a képet egy nyomtatott magazin fotópályázatára három évvel később. Ez volt a JPEG magazin, a pályázat címe pedig „elkapott érzelmek”. Megnyerték. A lány ekkor már másodikos volt, másnap pedig az iskola összes diákjának és tanárának megmutatta a magazint, benne a képével. Azt hitte, ilyen érzés híresnek lenni. Fogalma sem volt semmiről szegénynek.

Disaster Girl

Forrás: Know Your Meme

Az igazi agyrém a mémkultúra hajnalán kezdődött pár évvel később. Zoe arcát valaki körbephotoshopolta, hogy a háttérbe bármit be lehessen illeszteni, az így elkészült sablon pedig terjedni kezdett. Disaster Girl – ekkor már így hívták – a legkülönbözőbb helyzetekben jelent meg: Hitler beszédeinél, a Hindenburg lezuhanásánál, atomrobbanás, sőt, a dinoszauruszok kihalásának előterében. A mémőrület második hullámában egyszerűen szövegeket írtak az eredeti képre a jellegzetes alulra-felülre tördeléssel és az Impact betűtípussal – ez már valamivel elviselhetőbb volt a lánynak.

Zoe Roth

Fotó: Noam Galai/Getty Images for BuzzFeed/AFP

Zoe szerencsére egészségesen kezelte a helyzetet: családja, barátai egy percig sem vették komolyan, az idegenek mémjei pedig nem szóltak bele az életébe. Legfeljebb az zavarta, amikor az alt-right mozgalommal hozták össze: neonáci felvonulásokról, Trump-rajongók demonstációiról készült képekre is ráillesztették gyerekkori portréját, ami még így, idézőjelbe téve, ironikusan sem volt éppen hízelgő. „Úgysem tudok mit tenni” – összegezte a lány, aki ekkor már kissé macerásan hangolta össze átlagos életét és celebként vállalt kötelezettségeit. „Volt nap, amikor, miután végeztem a felszolgáló műszakkal, repülőn vittek interjúra, másnap pedig újra az étteremben dolgoztam.” A legtöbb rajongója valami rejtélyes oknál fogva indonéz, brazil és lengyel, Portugáliában pedig hatalmas falfestmény őrzi Disaster Girl emlékét és örökké aktuális üzenetét.

Success Kid

Eddig mindig ejtettünk pár szót, milyen volt a mémek mögötti emberek élete azelőtt, hogy híressé váltak, ám Success Kid esetében erre sok lehetőség nincs: neki konkrétan ekkor kezdődött az élete. Tizenegy hónapos volt, amikor anyukája, Laney Griner az azóta híressé vált és ettől függetlenül is profi képet készítette róla a tengerparton. Elkapta a pillanatot még pont azelőtt, hogy Sam egy marék homokot tömött volna a szájába, „ahogy azt a babák szokták”. 2007 volt, akkoriban még nem sok szó esett az internet veszélyeiről és a gyerekjogokról, az anya tehát gyanútlanul és jóhiszeműen töltötte fel a fotót, érkezett is párszáz lájk, és úgy tűnt, vége is a történetnek.

Success Kid

Forrás: Know Your Meme

Egy évvel később jött szembe az első mém: Sam mögé egy másik gyereket és egy szétzúzott homokvárat photoshopoltak az „utálom a homokvárakat” felirat kíséretében. Újabb képek következtek, amelyek kész kis sátánivadékként ábrázolták a babát; úgy tűnt, hasonló sorsa lesz a képnek, mint Disaster Girlnek. A szülők persze utálták az egészet: ekkor szembesültek az internet alaptermészetével, vagyis azzal, hogy ha valami oda felkerül, az fent is marad.

A helyzet szerencsére magától megoldódott. Success Kid 2010-ben tűnt fel először a jellegzetes, kékes-lilás háttér előtt, ezzel az egyszerű, de sokat mondó felirattal: success, azaz siker.

„Könyörgöm, ez a verzió terjedjen el!” – kiáltott fel Sam anyja. Így is lett. Az egyszerre vicces és motivációs feliratok az élet apró sikereiről szóltak, amelyekre nem is számít az ember, éppen ezért ajándékként tekint rájuk. Nem leenni a pólót spagettievés közben, rájönni egy megoldásra dolgozatírás közben egy másik kérdésből, véletlenül pénzt találni a kabátzsebben, szembesülni azzal hogy egy helyett két sör maradt a hűtőben – ilyenek.

Success Kid

Forrás: Know Your Meme

Az internetezőknek fogalmuk sem volt, mennyire fején találták a szöget. Sam koraszülöttként, betegen jött a világra, utána rögtön agyműtétet is kellett végezni rajta. Nem sokon múlt az élete. „A Success Kid a legtalálóbb név, amit csak adhattak neki” – mondta anyja.  

Success Kid nem sokkal később már nem csak az internetet uralta: reklámok, mozgalmak, társadalmi kezdeményezések kabalafigurájává vált, csupa pozitív üzenettel. Az egyetlen, akinek nehéz volt megbirkóznia mindezzel, az maga Sam. A kisfiúnak nyilván fogalma sem volt, mi történik körülötte, nem tudott mit kezdeni azzal, hogy gyerekként is hatalmas rajongótábora van. „Hé, Sam, mutasd a pózt!” „Hogy ízlett a homok?” Ilyenekkel támadták le az utcán vadidegenek. „Közben meg csak egy lusta kamaszgyerek vagyok” – szerénykedik az érintett.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Laney Robertson Griner (@laneymg) által megosztott bejegyzés


Sam egyébként tehetséges művészpalánta. Apja tetoválóművész, tőle jött az ihlet, de már most, 14 évesen is egészen érett és összetett rajzokkal, festményekkel büszkélkedhet. Az apa egyébként sokáig súlyos vesebeteg volt, hat évnyi dialízis után tenni kellett valamit; a transzplantáció szóba jöhetett, ám a szerv beilleszkedését segítő gyógyszerek olyan drágák lettek volna, hogy esélytelennek tűnt a gyógyulás, a műtét pedig így értelmetlennek. (Egy apró példa az amerikai egészségbiztosítási rendszer visszásságairól.) Az anya közösségi gyűjtésbe kezdett, amelyben elegánsan meg sem említette Success Kidet, ám a GoFundMe-oldalt saját Twitterén már azzal osztotta meg, hogy

Ha mindenki, aki valaha készített Success Kid-mémet, csak egy dollárt adna, megmenthetnénk Success Dad életét.

Egy hét alatt összejött a pénz. Success Kid pedig új életre kelt az orvostársadalomban: az egészségügyi dolgozók mémje lett, most már ők készítenek új képeket olyan feliratokkal, mint „a betegem megvált tőlem… végre!”.

Hide The Pain Harold

Jól is néznénk ki, ha a piacvezető mémek listájában nem lenne magyar szál! Szerencsére van, méghozzá nem is akármilyen: Hide The Pain Harold arcát alighanem az is látta már, aki az elmúlt tíz évet egy kő alatt töltötte. A „kissé” művi mosolyú, ám szomorú, sőt: egyenesen traumatizált tekintetű idősödő férfinél semmi nem illusztrálta jobban az elmúlt éveket – különösen ezt a mostanit. Róla van szó:

Hide The Pain Harold

Forrás: Know Your Meme

Természetesen nem Haroldnak hívják, ezt csak az alliteráció kedvéért aggatta rá az ismeretlen ősszerző. Valódi neve Arató András, szakmájában elismert villamosmérnök, akit egy stockfotókra specializálódott fotográfus keresett meg tíz éve azzal, hogy pont ilyen karakterű férfit keres. Arató belement a könnyű és szórakoztató munkalehetőségbe: több fotózáson több szerepet is eljátszott az ilyenkor szokásos steril díszletek és fények közt, hogy a képeket aztán illusztrációként használhassák magazinok. (Aztán persze úgy alakult, hogy nemcsak magazinok használták, hanem az egész internet.) Így lett Aratóból doktor, szobafestő, hűséges férj – csak a szörnyülködő tekintet volt ugyanaz.

Hónapok teltek el az első mémek megjelenéséig. A kéretlen hírnevet hősünk nem viselte olyan jól, mint a fenti „áldozatok”: viszolygott a feliratoktól és a karaktertől, amit neki tulajdonítottak. Tény, hogy az első hullámban kissé elgurult a gyógyszer a mémgyárban, és kifejezetten gusztustalan szövegeket adtak a szájába a jól ismert Impact betűtípussal. Arató a jelek szerint nem ismerte annyira az internet természetét: szerette volna levetetni a képeket és lelőni az azokat használó oldalakat, akár egyesével. Ez persze járhatatlan volt.

Hide The Pain Harold

Forrás: Know Your Meme

Mint elmondta, évekig tartott, amíg megbarátkozott a helyzettel. Ezzel akaratlanul is olajat öntött a tűzre: míg a mémek mögötti emberek előbb-utóbb felfedték magukat – akár önszántukból, akár azért, mert újságírók találták meg őket –, körülötte hatalmas kultusz alakult, éppen azért, mert nem tudták, létező személy-e egyáltalán. Összeesküvés-elméleteket és hátborzongató eredetsztorikat alkottak, ezek érdekes módon az orosz mémközösségben terjedtek el leginkább. Arató éppen ezért 2016-ban egy orosz platformon jelentkezett be egy egyszerű felirattal a kezében:

Élek.

Ezt már a 444-nek mesélte abban az évben; a portál riportjából egyebek mellett kiderül az is, hogy egyébként a világ egyik legkedvesebb embere ő, és szó sincs rejtett fájdalomról. Emellett rendkívül művelt és intelligens: a Világítástechnikai Társaság szakértőjeként szólalt meg a kormányzati mutyigyanús LED-közvilágítás ügyében, és egészen messzire jutott a Vágó István-féle Mindent vagy semmit című műsorban. 2015-ben pedig ő volt a híradóban feltűnő nyugdíjas, akinek a NAV háromszor is elrontotta a bevallását.

A mémekre visszatérve: ahogy Arató felfedte magát létező (mi több: humorérzékkel rendelkező) személyként, azonnal eltűntek a gonosz feliratok, és elszaporodtak az együttérző, vagy csak simán tényleg vicces képek. (Úgy tűnik, az internetnek mégis van lelke.) Mostanra megbarátkozott hírnevével, élvezi, hogy örömet okoz az embereknek, bárkivel leáll szelfizni, ha leszólítják az utcán. Számtalan reklámban is szerepelt: a leghíresebb talán a Coca Cola kampánya, de a magyar kormány is felkérte, hogy legyen egy lelkisegély-szolgálat arca. (Szerencsére semmi politika: azzal amúgy sem lenne kompatibilis, hiszen nyilvánosan kiállt a CEU-ért.)

Hide The Pain Harold

Forrás: Know Your Meme

Most pedig úgy tűnik, vígjáték készül Hide The Pain Haroldról. Ha ebből tényleg lesz valami, Puskás Öcsi és Semmelweis mellett lesz egy újabb Nagyon Híres Magyarunk.

Forrás: BuzzFeedVideo; Know Your Meme; 444.hu

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top