nlc.hu
Szabadidő

Hiúz a Kárpátokban

Ritka ragadozó a Kárpátokban: hiúzt fotóztak a szomszédban

A férfi, aki a képeket készítette, nem árulta el, pontosan hol sikerült lencsevégre kapnia az állatot, nehogy az orvvadászok a nyomára bukkanjanak.

Ritkán látható erdei ragadozót fotózott le a Gorgánok hegyei között január 3-án Miron Mareckij, amikor a Kárpátokban kirándult. Ugyan a férfi megosztotta a közösségi oldalán a szigorúan védett, rejtőzködő életmódot folytató állatról készült képeket, de azt nem árulta el, pontosan hol készültek a képek, mert nem szeretné, ha orvvadászok erednének a hiúz nyomába.

Az ukrajnai Kárpátokban mindössze néhány tucat hiúz él, és csak néhányszor sikerült őket lencsevégre kapni az élőhelyükön, írja a KárpátHír.

Az eurázsiai hiúz (Lynx lynx) egykor egész Európa területén elterjedt volt, azonban a 20. század közepére Nyugat- és Közép-Európa nagy részéről a túlvadászat következményeként kipusztult. Jelenleg Európa több országában folynak hiúz-visszatelepítési programok.

Hazánkban az Északi-középhegységben, főleg a Zemplénben és az Aggteleki karszton élnek hiúzok, de állandó, jelentős létszámú populációról sajnos nem beszélhetünk, jelenleg 10-15 egyedre becsülik a létszámukat, írja a WWF.

Eurázsiai hiúz (Lynx lynx)

Eurázsiai hiúz – Lynx lynx (Fotó: Klaus-Dietmar Gabbert via Getty Images)

Ne kergess hiúz ábrándokat, olvass még több ragadozós hírt:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top