nlc.hu
Szabadidő
Kosárlabdával játszik Rita, a Budakeszi Vadaspark hiúza

Kosárlabdával játszik Rita, a Budakeszi Vadaspark hiúza

Úgy játszik a labdával, mint egy házimacska!

Rita, a Budakeszi Vadaspark nőstény hiúza egy kosárlabda segítségével fejlesztheti vadászösztöneit, derül ki a vadaspark sajtóközleményéből.  Hogy megfelelően és tartalmasan tölthessék el az időt az állatok a vadasparkban, állatkertekben, az állatgondozók különböző problémákkal szembesítik őket. 

Budakeszi Vadaspark/Surányi Linda

Mindez az úgynevezett környezetgazdagítás része. „A környezetgazdagítás az állatoknak olyan, mint számunkra elolvasni egy jó könyvet, kipróbálni egy új sportot, megkóstolni egy egzotikus ételt vagy találkozni addig ismeretlen emberekkel. Valami változatosság, ami megtöri a hétköznapok egyhangúságát” – mondta Burányi Virág, a Budakeszi Vadaspark trénere.

A vadasparkban, állatkertben élő állatokat a gondozók különféle problémákkal szembesítik. Ez lehet egy tréning, amelynek során új, hasznos viselkedéselemeket tanulnak, mint például besétálni egy szállítóládába. De lehet az élelem elrejtése, szétszórása, amivel modellezhetjük a zsákmány felkutatását és megszerzését. A környezetgazdagítás kivitelezéséhez fontos, hogy az állatgondozó tudjon a rá bízott állat fejével gondolkozni, értse meg viselkedésének jelzéseit, ismerje a faj biológiáját” – tette hozzá a szakértő.

Budakeszi Vadaspark/Surányi Linda

A közleményhez csatolt videón az látható, ahogy Rita, a Budakeszi Vadaspark nőstény hiúza egy kosárlabdával játszik, próbálja levadászni, pofozgatja, mintha csak egy házi macska tenné. Eleinte tartott az új, ismeretlen tárgytól, de aztán a kíváncsisága legyűrte a „félelmet”, és önfeledt játékba kezdett a legújabb szerzeményével. Ez az egyszerű tárgy egyfelől fizikailag is megmozgatja az állatot, másfelől pedig friss inger, megoldandó probléma, megismerendő dolog számára, amellyel a szellemi egészségét tudják megőrizni.

A környezetgazdagítás része az is, hogy az állatkertekben született állatokat a gondozóik, trénereik folyamatosan feladatok, új, megoldandó szituációk elé állítják, hogy például a jutalomfalatokat megszerezzék. Ennek egyik része a környezet megváltoztatása, a kifutók rendszeres átrendezése, mint ahogy ez 2018 őszén és tavaszán Csabi és Rita, a két hiúz kifutójával is történt. Ezenfelül a tréningek és egyéb foglalkozások során az állatok elméjét is tornáztatják a gondozók.

(Forrás: Budakeszi Vadaspark/Surányi Linda)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top