nlc.hu
Szabadidő

Fej nélküli portrék

Levágott fejjel fotóztatták magukat Viktória királynő alattvalói

Kevés viccesebb és morbidabb dolog akadt ennél a 19. században.

A 19. század közepén-végén különös hóbort kezdett hódítani az angliai fotóstúdiókban:

az ún. fej nélküli portré.

Mondjuk ez az elnevezés nem teljesen fedi a valóságot, ugyanis a képeken látható személyeknek határozottan megvolt a feje, csak éppen nem rendeltetésszerűen, a nyakukon hordták, hanem valamiféle kreatív módon. Például így:

Hölgy a saját fejével a kezében (fotó: Wikipedia)

Hölgy a saját fejével a kezében (Fotó: Wikipedia)

De az is előfordult, hogy nem a saját levágott fejükkel pózoltak, hanem valaki máséval, mintha az imént követtek volna el egy brutális gyilkosságot:

Egy úr valaki más - feltehetően a saját fia - fejével a kezében mókázik (fotó: Wikipedia)

Egy úr valaki más – feltehetően a saját fia – fejével a kezében mókázik (Fotó: Wikipedia)

A fejetlenkedős portrék morbid divatját bizonyos vélemények szerint a norvég származású, de Angliában élő Oscar Gustave Rejlander, a trükkfotó-, és fotómontázskészítés egyik nagyon korai úttörője indította Keresztelő Szent János feje egy tálcán című képével, amely valamikor 1855 és 1860 között készülhetett, és a későbbi mutációkhoz képest még kifejezetten konzervatív és visszafogott volt. Hogy az emberek miért is akarták magukat lenyakazott állapotban megörökíteni, az egy jó kérdés; mármint elsősorban nyilván viccből, a saját szórakoztatásukra, meg azért, hogy frászt hozzák a nagymamára, aki még rendes fotót sem nagyon látott, nemhogy ilyet, de azért ebben a viccben alighanem benne volt még a 19. század egyszerre romantikus és pragmatikus viszonya a halálhoz, illetve az igény arra, hogy valamiképpen belenevessenek az elkerülhetetlen vég arcába. A fotósok meg valószínűleg azért szerették ezeket csinálni, mert ilyenkor szabadabban és önfeledtebben kísérletezhettek, mint a hagyományos, formális stúdióportrék esetében, másrészt meg egy ilyen kép elkészítése kiváló alkalmat nyújtott arra, hogy villoghassanak a technikai felkészültségükkel.

Az mindenesetre biztos, hogy a fej nélküli portrék jó pár évtizeden át roppant népszerűségnek örvendtek – gyakorlatilag végigkísérték az egész viktoriánus korszakot – nemcsak Angliában, hanem a nyugati világ egyéb részein is (kiemelt képünk például egyenesen Amerikából származik), és számos fényképész aztán kifejezetten erre a műfajra specializálódott. A legismertebb talán Samuel Kay Balbirnie volt, aki így reklámozta magát a Brighton Daily News nevű lapban:

FEJETLEN FOTOGRÁFIÁK! – HÖLGYEKET ÉS URAKAT FOTÓZOK AZ ÖLÜKBEN NYUGVÓ VAGY SZABADON LEBEGŐ FEJJEL

 

Furcsa fotók a múltból:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top