nlc.hu
Szabadidő

Törpekuvikot fotóztak a Mátrában

Ritka bagolyféle tűnt fel a Mátrában

Eddig kétszer láttak törpekuvikot a hegységben.

A Sokszínűvidék írása szerint 2021 januárjában a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság őrszolgálatának egy törpekuvikot sikerült felfedeznie a Mátrában. A madár feltűnése meglepő, mivel országosan is ritka fajról van szó, a Mátra hegységben pedig mindössze két alkalommal fordult eddig elő.

Képünk illusztráció / Fotó: Wikipedia

Képünk illusztráció (Fotó: Wikipedia)

A törpekuvik – mint neve is utal rá – Európa legkisebb termetű bagolyfaja. Testhossza mindössze 16-17 centiméter, ami annyit jelent, hogy körülbelül egy rigóval azonos méretű. Boreális elterjedésű madárfaj, kontinensünkön főként Észak-Európában, valamint Közép-Európa magashegységeiben találkozhatunk vele, általában fenyvesekhez kötődik.

Mint írják, ebből kifolyólag hazai hegységeink nem kimondottan a faj klasszikus élőhelyei. Az elmúlt évtizedben azonban egyre több előfordulása vált ismertté, elsősorban az Aggteleki-karsztról. Alkalmi fészkelései is bizonyítást nyertek már, bár a legtöbb egyed valószínűleg csak téli kóborlóként jelenik meg hazánkban.

A mostani mátrai példányról is nagy valószínűséggel feltételezik, hogy téli kóborlása során vetődött el hozzánk. Bár esetleges fészkelése sem kizárható a területen, ez azonban nagy szenzáció lenne. A bagolyról készült fotó a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága honlapján megtekinthető

A Börzsönyben is eseménydús a január: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top