nlc.hu
Szabadidő

Jeges búvár Borsod megyében

Ritka madár bukkant fel Borsod-Abaúj Zemplén megyében

A megyében még sosem láttak jeges búvárt, de Magyarországon is csak a 24. előfordulása volt a fajnak a mostani.
Jeges búvár

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében korábban még nem észlelt madárfaj, egy jeges búvár került elő a Hejőkeresztúr melletti Debreczeni-tavon – számolt a Bükki Nemzeti Park a honlapján.

Először január 18-án pillantották meg a ritka madarat, de elég távol voltak tőle, és kezdett alkonyodni, ezért értékelhető fotót nem tudtak készíteni róla. Másnap azonban sikerült újra megtalálni a jeges búvárt, amely láthatóan jól érezte magát. Mint írják, sokat és hosszan bukott, és többször törpeharcsával a csőrében bukkant elő a víz alól.

A búvárféléknek két faja, a sarki búvár és az északi búvár rendszeres vonuló madarunk, valamint a be nem fagyó vizeinknél át is telelhetnek. A jeges búvárnak viszont mindössze ez volt 24. előfordulása volt Magyarországon. De még nála is ritkább a fehércsőrű búvár, melyet eddig csak három esetben figyeltek meg idehaza. Magyarországon minden búvárfaj védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értékük 25 ezer forint.

A búvárfélék az északi félteke sarkköri és sarkkör környéki vizeinek fészkelő fajai. Táplálékuk elsősorban halakból áll, melyeket nevükhöz méltóan, víz alá bukva szereznek meg. Olyannyira alkalmazkodtak a vízi életmódhoz, hogy nem csak hogy esetlenül mozognak a szárazföldön, hanem fel sem tudnak szállni onnan.

(Kiemelt kép: BNPI/Fitala Csaba)

Ritka madarak az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top