nlc.hu
Szabadidő

Ma 57 éve, hogy a Beatles világhírűvé vált

57 éve ezen a napon kezdődött a Beatles világhódítása

A liverpooli együttes tévés szereplését több mint 70 millió ember követte.

A Beatles kétséget kizáróan a könnyűzene egyik, ha nem a valódi úttörője. A John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr nevével fémjelzett csapat volt az első, amelyért szinte szabályosan megőrültek a rajongók.

Bár csak tíz évig zenéltek együtt, a hatásuk a mai napig tart, számtalan együttes inspirációi között szerepelnek, nem véletlen, hogy az egyik legbefolyásosabb együttesként tartja őket számon a zenetörténet.

57 éve kezdődött a Beatles világuralma

A Beatles tagjai (b-j.): Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, John Lennon, a BBC stúdiójában, 1966-ban (Fotó: Getty Images)

A Beatles történetében jelentős nap a mai, ugyanis 57 évvel ezelőtt került sor első fellépésükre, a The Ed Sullivan Show című műsorban. Az 1964-es adást világszerte 73 millió ember nézte meg, ami egészen elképesztő rekordnak számított abban az időben. Összehasonlításként, a két évvel későbbi FIFA labdarúgó világbajnokság döntőjét „csak” bő 32 millió ember követte a BBC One közvetítésében, pedig akkor az angol csapat játszott az NSZK válogatottjával.

Érdekesség, hogy a fenti videót a Csillagok háborúja-filmekkel világhírűvé vált Mark Hamill osztotta meg Twitter-oldalán és megemlékezett róla, hogy a közvetítés másnapján az iskolában nem akadt olyan, aki ne látta volna a Beatles fellépését.

„Olyan érzés volt, mintha a világ kifordult volna a sarkaiból és rám soha semmilyen szórakoztatóipari esemény nem volt ekkora hatással, mint ők” – írta a színész, aki 13 éves volt annak idején.

A Beatles egyébként világszerte több mint 600 millió nagylemezt adott el, a kislemezek száma azonban csak az Egyesült Államokban meghaladta a másfél milliárdot.

Még több zene az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top