nlc.hu
Szabadidő

A Föld legforróbb pontján minden kövön tojást süthetnél

A Föld legforróbb pontján járni olyan, mintha egy tűzön lévő serpenyőn lépdelnél

Az ugyan lehetséges, hogy az iráni Dasht-e Lut mindössze a huszonötödik legnagyobbnak számít a sivatagok sorában, de van toplista, amit megkérdőjelezhetetlenül vezet: ez most a földkerekség legforróbb pontja.

A Dasht-e Lut lefordítva üres síkságot jelent, ami elég beszédes név egy sivatagnak. A sivatagot a tudósok szerint egykor még tenger fedte, ma már viszont a pokoli forróság a jellemző rá: előfordult, hogy már 70 Celsius fok hőmérsékletet is mértek ott. Az 51 800 négyzetkilométeres területet ma hegyek övezik minden oldalról, emiatt nehezen jut be oda hűvös levegő, hogy egy kis felfrissülést hozzon – írja az odditycentral.com.

A Dasht-e Lut sivatag (fotó: Getty Images)

A Dasht-e Lut sivatag (Fotó: Getty Images)

A 70,7 Celsius fokos hőmérsékleti rekordot még 2005-ben mérték, és egy nagyobb mérésnél hétből öt évben ez a hely bizonyult a bolygónk legmelegebb pontjának. A Dasht-e Luton belül is vannak forró és még forróbb helyek: a legnagyobb forróság egy vulkáni fekete kőzettel borított kb. 480 négyzetkilométeres területen, a Gandom Beryanban van, ahol a kiemelkedő forróság főként a nap erejét magába szívó fekete kőzetnek köszönhető. A Gandom Beryan egyébként pirított búzát jelent, és egy történetből ered, amiben egy nagyobb adag búzát kint felejtettek a napon, és az mind megpirult. A forróság miatt tamariszkuszon és sivatagi zuzmón kívül más növényfajta nem képes megélni a sivatagban, és ezt a két növényfajtát sem a Dasht-e Lut legforróbb részein lehet megtalálni, mert azokon a pontokon semmilyen élet nem marad meg. A sivatag kövein akár tojást is lehet sütni, ugyanis az átlaghőmérsékletük 39 fokos.

Sivatagi kalandok az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top