Utazás

Hatta: varázslatos természet és kaland a dubaji sivatag közepén

Meseszerű tájra, végtelen nyugalomra és aktív pihenésre vágysz? Ha valaha is eszedbe jutott, hogy világgá mész, egy olyan helyre, ami távol esik mindentől, akkor Hatta felé vedd az irányt! A Dubajtól kétórás autóútra fekvő Hatta egy hatalmas játszótér felnőtteknek – a világ zaja mögött, ahol baltát dobálni is ér.

Ha Dubajban járva csendre vágysz, és szívesen pihennél egy oázis közelében, esetleg a természetben sportolnál, Hattában könnyedén megteheted. A nappali aktív kikapcsolódás után nézz fel égre, és gyönyörködj a fényszennyezés nélküli, csillagos égbolt látványában.

Mintha a Marson járnál

Egészen futurisztikus, ahogy a sivatagot átszelő úton, Dubajtól 115 kilométerre egyszer csak elénk tárul a rozsdavörös Hajar-hegyek között elterülő Hatta látványa. Mintha nem is e világi tájon járnánk, vagy egy film díszletei közé léptünk volna be. Hatta az emírség második legnagyobb városa az ománi határ közelében, édesvízkészletének köszönhetően pedig mindig is kiemelkedő szerepet jutott neki. Régen az uralkodócsaládnak nyújtott menedéket a forró nyári hónapokban, a magas hegyek között ugyanis valamivel elviselhetőbb volt a forróság.

Hattába menet találkozhatsz helyiekkel, a városban kialakított pihenő övezetet és kalandparkot azonban a lakóterületektől távol hozták létre, hogy megőrizzék a helyi lakosok magánszféráját, illetve hogy megóvják az ide látogatók nyugalmát. Az építőanyagokat aszerint választották, hogy illeszkedjenek a természetes környezethez, anélkül, hogy megbolygatnák a terület geológiai egységét, vagy hatással lennének a környező közösségekre. 

Hatta főként az elvonulni és a mozogni, sportolni vágyók paradicsoma, de ha érdekel a kultúra, akkor feltétlenül látogasd meg a helyi építészetet és szokásokat bemutató Hatta Heritage-t, valamint a 1780-ban épült Juma mecsetet. A skanzenben megnézheted, hogyan élték a mindennapjaikat régen a dubaji emberek, milyen házakban laktak, mit ettek, és hogy rendezték be az otthonaikat.

Kalandpark örök gyerekeknek

Hatta a háborítatlan csend és béke, valamint az aktív kikapcsolódás tökéletes helyszíne. Akár barátokkal, akár a családdal mész, a kalandparkban próbára tehetitek magatokat, és olyan sportokat is kipróbálhattok, amiket eddig csak a filmekben láttatok. Ha érzed magadban az erőt, és bátor vagy, átélheted a szabadesést, miközben egy 13 méter magas állványról lépsz a semmibe – természetesen biztosítókötelekkel. De ha ez nem elég, és egy kicsit belebújnál egy kaszkadőr bőrébe, akkor különböző magasságokból te is megtapasztalhatod, milyen érzés leugrani több méter magasból, majd megérkezni egy gigantikus méretű légzsákra. A meredek hegyi terepen végigszáguldhatsz egy háromkerekű, a bicikli és a gokart különös elegyére hasonlító hegyi kocsival, utána végig mehetsz a magasban kifeszített kötélpályán, próbára téve a koncentrációs képességedet és az egyensúlyérzékedet.

A kalandparkban letesztelheted azt is, hogy milyen jól célzol: nyilazhatsz, amire két perc alatt megtanítanak, de ha valami igazán szokatlan mozgásformára vágysz, akkor a baltadobálást se hagyd ki. Tökéletes feszültségűző, de nehezebb sport, mint amilyennek első látásra tűnik – a sokadik dobás után is ugrálni fogsz örömödben, hogy egyáltalán eltaláltad a céltáblát. De ha csak sodródnál az árral, akkor irány a vizes zorbing: egy hatalmas, átlátszó gumilabda belsejében legurítanak egy kanyargós dombról, és bár végig maximális biztonságban vagy, garantált, hogy menet közben az egekbe szökik az adrenalinszinted.

Ha folytatásként továbbra is a vízen mozgatnád át magad, akkor az ország egyik jelentős édesvízi kultúrájának részeként a Hatta Dam, a türkizkék vizű víztározó nyújt lehetőséget a zavartalan kikapcsolódásra. A homok birodalmában a víz, valamint a körülötte létrejövő zöld növényzet és oázisok valódi kincsnek számítottak – ezt jelzi az Egyesült Arab Emírségek zászlajában is a zöld szín. Mivel Hattában iható édesvizet találtak, ezért gátakat építettek, s ezzel nemcsak a víz tárolását oldották meg, hanem energiához is jutnak. A Hatta Damon kajakozhatsz, vízi biciklizhetsz, de ha csak élveznéd a csendet, akkor választhatsz egy fánkalakú csónakot is, amit te magad kormányzol, békésen ringatózva a vízen.

Végtelen nyugalom

Hattában persze meg is alhatsz. Választhatsz, hogy kis házikókban, lodge-okban vagy modern lakókocsikban szeretnél megszállni: az utóbbira egy kanyonban is lehetőséged van, ahol varázslatos atmoszféra és végtelen nyugalom vár. Mindeközben megkapsz mindent, ami a kényelmedhez kell: hatalmas franciaágyat, hajszárítót, minibárt, légkondit, és wifi is van.

A lodge-ok teraszáról kilátás nyílik a környező hegyekre és a tájra. Érdemes korán kelni, mert a meseszerű táj vörös hegyei között olyan napfelkeltében lehet részed, amit biztos, hogy soha nem felejtesz el. 

Végtelen nyugalom Fotó: Petrás Gabriella

Hattában főzni is tudnak: csirke, bárány, zöldségek, hummusz, rizs, bulgur, gyümölcsök, tengernyi fogás szerepel a menüben. A vacsorát a szabadban, hangulatos tábortűz mellett is elfogyaszthatod, és megkóstolhatod a tradicionális arab ételeket. Rendkívüli élmény.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top