Trend

Miért fátyolozzák el magukat az arab nők? Így öltöznek Dubajban a helyiek

Dubaj egy igazi kulturális olvasztótégely, ahol épp úgy találkozhatsz sortot viselő nőkkel, mint hosszú, fekete, fátyolszerű ruhát hordókkal. De a helyiek önszántukból öltik magukra a tradicionális viseletet, vagy a hitük kötelezi őket?

A dubaji történelmi Al Fahidi negyed szomszédságában a Mohammed Sheik Kulturális Központban lehetőséged nyílik arra, hogy megtudd, amire szinte mindenki kíváncsi, aki arab országba érkezik: az öltözködési kultúráról, a helyi szokásokról, a hagyományokról és a vallásról lehet kérdezni. 

Önszántukból viselik a nők fátylat?

Dubajban az arab nemzeti ruhát, az abayát a nők büszkén viselik, ezzel is kifejezve identitásukat. Az iszlám vallást követők nagy része tradicionális viseletet hord, elmondásuk szerint egyrészt kényelmi okból, másrészről vallási meggyőződésből. A nők a hidzsábnak megfelelően öltöznek, ami az iszlámban egyrészről erkölcsösséget, szerénységet jelent, valamint a férfiakkal történő elfogadható kommunikációt. Hidzsábnak nevezik másrészről a fejet, a hajat, és a testet eltakaró fátylakat is, aminek számos fajtája létezik az iszlám kultúrában.

A lányok jellemzően kamaszkortól kezdve viselnek tradicionális ruházatot a nyilvánosság előtt, és mind öltözködés, mind viselkedés terén visszafogottságra nevelik őket. A legszélesebb körben elfogadott nézet szerint, amint a lányok elérik a pubertás kort, az öltözködésben mellőzniük illik a passzos ruhákat, helyette lenge, az arcon és a kézen kívül a testet elfedő, szerény, konzervatív öltözéket ajánlott előnyben részesíteniük. De ahány ország, annyiféle értelmezés létezik: van, ahol a kezet és az arcot nem kell takarni, máshol a lábfejet sem kötelező, és létezik olyan felfogás is, ahol a test takarása egyszerűen csak ajánlott, és egyáltalán nem kötelező. Bizonyos vidékeken azt tartják, hogy a nőknek kell megóvniuk a férfiakat saját esendőségüktől, pontosabban attól, hogy kísértésbe vigyék az idegeneket.

Átlagos életkép Dubajból (fotó: istock)

A Korán szerint egyrészről azért ajánlott fátylat viselni, hogy a muszlim nőt felismerjék, másrészről, hogy ne zaklassák idegen férfiak. Ettől függetlenül a férfiaknak a Korán megtiltja, hogy idegen nőt érintsenek, ha szembe jön velük egy számukra ismeretlen nő, a szemüket le kell sütniük, és lehetőség szerint, ha nem szükséges nem szólhatnak hozzájuk. A nők Dubajban önként viselik az abayát, egyrészt hagyománytiszteletből, másrészt azért, hogy szépségüket csak a férjük láthassa. Azon férfiak előtt, akik nem tartoznak a nő egyenes ági felmenői közé, nem a leszármazottai, és nem is nagybácsik, testvérek, vagy azok fiúgyerekei, továbbá nem az apósuk, fátylat viselnek a nők. Azaz például a sógor, és az unokatestvér előtt abayában mutatkoznak. De a szabályok alkalmazása nem egységes: van, aki még azok előtt is viseli a tradicionális ruhákat, akik előtt nem lenne szükséges, más csak akkor, ha kilép az utcára, és van, aki a házában egyáltalán nem fátyolozza el magát, függetlenül attól, hogy ki van jelen.

Nyitott ajtók, nyitott elmék

A Mohammed Sheik Központban a másfél órás előadás alatt tradicionális ételeket, italokat, leveseket, és édességeket kóstolhatsz autentikus környezetben, beduin szőnyegeken, párnákon. Mint mindenhol Dubajban, itt is hatalmas ételadagokkal várnak, ráadásul az ételekből a végén magaddal vihetsz egy-egy adagot, amihez igen méretes ételtartó dobozokat is adnak. Az elődadások reggelivel, ebéddel és vacsorával egybekötöttek, de választhatod a gyönyörű, fehér kőből épített Jumeirah Mecsetet bemutató látogatást is. Utóbbi azért különleges, mert Dubajban ez az egyetlen mecset, amibe bármilyen felekezethez tartozó érdeklődő betérhet, és megismerheti az emirátusok vallását, szokásait, hagyományait.
Az interaktív előadásokat a „Nyitott ajtók, nyitott elmék” mottó fémjelzi, aminek megfelelően arra bátorítanak, hogy a téged foglalkoztató, az arab kultúrával kapcsolatos kérdéseidet feltedd. Fontos: a kulturális központban nem, azonban a mecsetben fontos, hogy a hajadat, a válladat és a mellkasodat betakaró kendőt viselj, de helyben is kölcsönözhetsz hagyományos öltözetet. Az előadásokra, és a mecsetlátogatásra előzetesen kell helyet foglalni, amit a központ honlapján tehetsz meg – érdemes minél előbb foglalni, ugyanis hamar betelnek a helyek.

Amit csadornak nézel, az nem csador!

Ha egy tradicionális ruhába öltözött iszlám nőt látsz, valószínű a csador jut eszedbe, pedig rengetegféle viselet van, és általában nem csadort látunk. Csadort Iránban viselnek, ami egy félkör alakú, karkivágás nélküli, övvel, vagy kézzel összefogható köpenyféle, amivel attól függően, hogy hol fogják össze, az arcot is el lehet takarni. Viselése nem kötelező és az iszlám világban kevésbé elterjedt, helyette számos, különböző fátyol létezik.

Abaya

Dubajban a nők abayában, egy fátyolszerű ruhában mutatkoznak a nyilvánosság előtt. Az abaya divatos, nyugati ruhákat is takarhat, de a hagyományos, hosszú ujjú, bokáig érő jalabeya néven ismert ruha fölött is viselik. A hagyományos abaya színe  jellemzően fekete, de ma a szivárvány összes színében elérhető. Az egész testet takaró, de az arcot szabadon hagyó fátyolszerű ruhát khimár, Egyiptomban pedig tarha néven is ismerik. Az abaya rendkívül vékony, leheletkönnyű anyagból készül, és a helyiek elmondása szerint a közhiedelemmel ellentétben nem melegít, nincs érezhetően melegebb a fátylat viselve, mint nélküle.

Abaya, a dubaji nők tradicionális viselete (fotó: istock)

Niqab, arcfátyol

A niqab a fejet az arcot és a felső testet takarja, amin hagynak egy rést a szemnek. De van, ahol az arcfátyol neve niqab, ami színben, fazonban és anyagban is eltérhet országonként. A niqabot jellemzően abayával viselik, de az is előfordul, hogy egyszerű, utcai viselethez veszik fel. Leggyakrabban az Arab-öbölben, Jemenben, Ománban és az Egyesült Arab Emírségekben, így Dubajban is találkozhatunk ezzel a tradicionális viselettel, de Délkelet-Ázsiában és Észak-Afrikában is jellemző. Létezik fél niqab is, ami a homlokot is látni engedi, és teljes niqab, ami csak a szemet hagyja szabadon. A viselése országonként eltér, a muszlimok egy része szerint az arc eltakarása nem az iszlám követelménye, mások szerit ajánlott, van, aki szerint pedig kötelező, ettől függetlenül idegen férfiak előtt sok nő viseli. Régen Dubajban szépen megmunkált, bőrből készült arcmaszkot is viseltek a nők, mára azonban ez csak emlék, sok fiatal ereklyeként őrzi otthon, ha maradt rá a felmenőitől egy-egy ilyen darab.

Niqab (fotó: istock)

Shayla

A shalla egyfajta fél niqab, ugyanis az arc nagy részét szabadon hagyja. A shayla egy könnyű fejkendő, amit könnyen alakíthatnak az arab nők aszerint, hogy nagyobb, vagy kisebb részt szeretnének eltakarni az arcukból. Attól függően, hogy miként hajtogatják, tekerik magukra, a haj és  a nyak kivételével láttatni engedi az egész arcot, vagy csak a szemet, esetleg a homlokot és a szemet.

Shayla, amit sokszor egyszerűen a nyugati ruhák mellé vesznek fel (fotó: istock)

Burka

A burka az egész testet eltakaró tradicionális fekete vagy kék színű viselet, ami a nők feje tetejétől a bokáig mindent eltakar. Jellegzetessége, hogy a szem körüli részen egy háló biztosítja a kilátást, azaz még a szemnél sem nyitott teljesen. A kalap részén díszítheti hímzés, és a kinézete térségenként eltérhet. Otthon nem, csak nyilvános helyeken viselik a ruha fölött, hagyományosan azért, hogy idegen férfiakat még véletlenül se hozzanak kísértésbe. Leginkább Pakisztánban, Afganisztánban és Észak-Indiában viselik a nők, Dubajban szinte egyáltalán nem vagy csak nagyon ritkán láthatsz burkát viselő nőket a turisták között, a helyiek ugyanis nem viselik.

Burka (fotó: istock)

Kandora

A nők öltözködése mellett a férfiakról is érdemes néhány szót ejteni, ugyanis Dubajban a nőkhöz hasonlóan a férfiak is büszkén viselik a tradicionális öltözéket. A helyiek hosszú, fehér, pamutból készült ruhában, a kandorában vagy dishdashaban mutatkoznak a nyilvánosság előtt. Az éterien könnyű, földig érő ruhákat előszeretettel viselik a kávézókban, a bevásárlóközpontokban, az utcán, tulajdonképpen bárhol. A férfiak fejét fehér lepel, a ghutra fedi, amit egy fekete zsinór, az agal rögzít. A ghutra színe eltérhet, ha rangban magasabban pozicionált férfi viseli.

Kandora, amit a dubaji férfiak büszkén viselnek (fotó: istock)

Öltözködési szabályok Dubajban

Dubaj kozmopolita város, a többi emirátushoz képest kevésbé konzervatív, így a megkötés sem sok a turisták számára, ami az öltözködést illeti. A kulturális sokszínűség miatt mindenféle emberrel és öltözködési stílussal találkozhatsz a városban: ugyanúgy, viselhetsz sortot, és spagettipántos felsőt, mint itthon, nem fogsz kilógni a tömegből.

  • Fontos azonban, hogy vallási helyekre szolid, hosszú ruhában, a mellkasodat, a válladat, a karodat és a hajadat eltakaró ruhában, kendőben, valamint zárt cipőben lépj be!
  • Érdemes magaddal vinned egy kendőt akkor is, ha a szabad levegőről boltokba, bevásárlóközpontokba vagy más épületekbe mész, Dubajban ugyanis nagy a kontraszt a kinti hőmérséklet és a légkondicionált helyiségek között.
  • A fürdőruha, bikini a strandokon és a vízpart közvetlen közelében teljesen természetes viselet, azonban a városnézésnek, az üzleti negyedeknek, a bevásárlóközpontoknak, valamint a régi városrésznek ne fürdőruhában vágj neki!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top