nlc.hu
Szabadidő

A bácsi, aki 83 évesen nyomozónak állt

83 évesen nyomozónak állt, és beépült egy idősotthonba

Minden idők egyik legfurcsább nyomozós filmje egy chilei idősotthonban játszódik, a főhőse pedig egy 83 éves gentleman, akiért bomlanak a nők. Fikciónak tűnik, pedig a Kedves kém valójában egy dokumentumfilm.

Egy magánnyomozó irodához egészen furcsa kérések futhatnak be. Romulo Aitken irodája például már több megbízást is kapott, ahol az volt a kérés, hogy a nyomozó állapítsa meg, hogy az idősotthonban jól bánnak az édesapjával vagy édesanyjával, és erről számoljon be az aggódó rokonnak. Aitken ezt a feladatot egy jól bevált emberével szokta megoldani, csakhogy amikor érkezik egy újabb hasonló megbízás, a bevált ember épp az ágyat nyomja csípőproblémákkal, ezért sürgősen találnia kell valakit, aki helyettesítheti. Szokatlan megoldáshoz nyúl: felad egy apróhirdetést egy napilapban, ahol nyolcvan feletti, a modern technológiával baráti viszonyt ápoló férfiakat keres egy izgalmas munkára. A magánnyomozó irodáját elárasztják a jelentkezők, és itt veszi kezdetét a Kedves kém (The Mole Agent) című keserédes, szuper eredeti dokumentumfilm, ami kedd délutántól március 10-ig kölcsönözhető a Budapest International Documentary Festival programjából.

Sergio és Romulo a Kedves kém című filmben (fotó: BIDF)

Sergio és Romulo a Kedves kém című filmben (fotó: BIDF)

Az ideális nyomozó

A film egyből a castinggal indít, ami egyértelműen a film legviccesebb része. Egy csomó nyolcvan fölötti aranyos, tettre kész bácsika próbálja meg elhitetni a magánnyomozóval, hogy konyít valamit a modern technikához, és működik a memóriája is, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Ezek a képsorok bármilyen vígjáték csúcspontját jelentenék, itt pedig épp csak a bemelegítést. Romula végül a jelentkezők közül a 83 éves, nagyon kellemes modorú, nemrég megözvegyült Sergiót választja ki, aki a munkával szeretné elterelni gondolatait a gyászról, és bár az okostelefonokkal kapcsolatban már a bekapcsolás is gondot jelent neki, az elhivatottsága és az őszintesége meggyőzi a nyomozót, hogy ő lesz alkalmas a feladatra. A dolga annyi, hogy egy idősotthonba beépülve figyeljen meg egy idős asszonyt, ugyanis a lánya tudni akarja, valóban jól bánnak-e vele, nem bántják-e az ápolók és még arra is gyanakszik, hogy lopnak a szobájából. Egy magánnyomozói gyorstalpaló után aztán Sergiót beküldik a mély vízbe, és elkezdődnek az idősotthonban töltött hónapjai. Ha azonban Sergión múlna, jobbára értékelhetetlen, vagy legalábbis alig élvezhető képsorokból állna a Kedves kém, ugyanis emberünk csapnivaló videós a rejtett kamerával. Szerencsére azonban egy dokumentumfilmes stáb is ott van az otthonban azzal a felkiáltással, hogy egy idősotthon mindennapjairól forgatnak, ám a valódi feladatuk nem más, mint Sergio nyomozásának követése.

Krimiből tabló

A kriminek induló történetben a krimi szál nagyon gyorsan elhal, lényegében két ok miatt: egyrészt Sergio semmi gyanúsat nem talál a néni körül, másrészt sokkal jobban érdekli őt az ismerkedés az otthon többi lakójával. Egy olyan idősotthonról beszélünk, ahol negyven női lakóra mindössze négy férfi jut, így Sergio már pusztán azzal rendkívül vonzóvá válik sokak számára, hogy kedves, okos és nem szorul segítségre. Vicces jelenetek születnek abból, ahogy egyes lakók megpróbálnak közeledni a kedves úriemberhez, aki közben a munkáját is próbálja végezni, nem is akárhogyan. Bár titokban dolgozik, a magánnyomozóval mégis kihangosított telefonon beszél, mert másképp nem hallja, és bár mások is hallják a beszélgetést, senkinek sem lesz gyanús. A film vicces, mégis szeretettel közelít az idősotthon lakóihoz. Ugyan az ottani lelassult tempó okoz mosolyra fakasztó szituációkat, a Kedves kém nem erről szól. Ahogy Sergióban, úgy lassan bennünk is kialakul egy kép a társadalom egy olyan részéről, amit magára hagytak, és elzártak a világtól, hogy ne kelljen törődni velük. Számos idős mesél szomorúan arról, hogy a családja alig vagy egyáltalán nem látogatja, odabent pedig hiába vannak társaságban, mégis magányosak. A kitaszítottak egy kicsi, szomorú szigete ez, ahová Sergio érkezése visz egy kis jókedvet, de mivel a férfinak odakint nagy, szerető családja van, alig várja, hogy kijöhessen onnan és inkább unokázással tölthesse az idejét. Poénos kis dokumentumfilmből így lesz Maite Alberdi  rendező filmje egy elgondolkodtató mozi arról, hogyan bánunk az idős szeretteinkkel.

A Kedves kém március 2-től március 10-ig nézhető meg a Budapest International Documentary Festival programjában.

További izgalmas dokumentumfilmekről olvasnál?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top