Család
Szponzorált tartalom

Egyre keresettebbek a „zöld” idősotthonok

A kisebb ökológiai lábnyom és az energiahatékonyság népszerű keresési feltétel az idősotthonok leendő lakói számára.

Több előnye is van az idősotthonoknak, amelyekre ma már a legtöbb esetben nem úgy kell gondolni, mint az „elfekvőre”, sokkal inkább olyan, kényelmes, extra szolgáltatásokat nyújtó apartman-szállóra, ahol a nagymamának-nagypapának gondját viselik, ugyanakkor, a szépkorú rokonoknak megmarad az önállósága és, ami a legfontosabb, a magánszférája is.

Az utóbbi időben azonban elkezdett felértékelődni az is, ha egy idősotthon a kényelem és a gondoskodás mellett odafigyel a környezet védelmére is. Elvégre, a nagymamákat-nagypapákat látogató unokák jövője kerül veszélybe a klímaváltozás és a szélsőséges, kiszámíthatatlan időjárási események miatt, de persze az sem mindegy, hogy mennyit kell fizetni a vízért vagy a villanyért. Ez a folyamat már Magyarországon is elindult, több idősotthon esetében korszerűsítették az elöregedett épületek nyílászáróit, fűtőrendszerét, de egyre gyakoribb a napelemek telepítése is. Lássuk, milyen adottságokat, szolgáltatásokat keresnek azok, akik zöld idősotthonban képzelik el a nyugdíjas éveiket!

Egyre keresettebbek a fenntartható idősotthonok

A környezetbarát idősotthonokban lakók életszínvonala is javul (Fotó: Getty Images)

A környezetbarát idősotthonok mintaképe

Az amerikai Pennsylvania államban található a Pennswood Village idősotthon, amely az államot alapító kvékerek alapelveit tartja szem előtt. Ezek egyike a minél egyszerűbb, hivalkodásmentesebb életet írja elő a kvékerek számára. Ez pedig történetesen a környezet védelmében is segít. A Pennswood Village aranyfokozatú LEED energiahatékonysági tanúsítvánnyal rendelkezik, amelyet többek között a geotermikus légkondicionáló rendszerének, a lakók által kezdeményezett újrahasznosítási programnak, valamint egy különleges vízelvezető rendszernek köszönhet, amely a csapadékot begyűjti és a létesítmény melletti virágos rét öntözésére hasznosítja. Az idősotthont rendszeresen felkeresik más hasonló intézmények vezetői, hogy inspirációt és ötleteket merítsenek további zöld idősotthonok létesítéséhez.

A technológiai megoldások mellett a lakókat is arra ösztönzik, hogy igyekezzenek minél fenntarthatóbb módon élni. Tavaly júniusban például a lakók 2250 műanyag zacskót használtak fel az ebédmaradékok hazavitelére, azonban, miután a Pennswood Village vezetése egy környezetvédő szervezettel közösen kidolgozott számukra egy fenntarthatósági motivációs programot, ez a szám kerek ötszázzal csökkent egy hónap alatt.

A fenntarthatóságért épült

„Az egész közösségünk azért jött létre, hogy bemutassa, hogyan lehet fenntarthatóbb módon élni” – ez a hitvallása az ithacai EcoVillage idősotthonnak, ahol több száz nyugdíjas él. A 80 százalékban akadálymentesített apartmanok egy német passzívház-modellt figyelembe véve épültek, ezzel energiahatékonyság szempontjából az USA legjobbjának számítanak: 80-90 százalékkal több energiát lehet a módszer segítségével megspórolni, mint ami egy átlagos háztartás ellátásához szükséges. Emellett két olyan épület is áll a parkban, amely – napkollektorok és napelemek segítségével – több energiát termel, mint amennyit a lakói felhasználnak. Az intézmény építésénél arra is ügyeltek, hogy a természetes környezetet minél jobban óvják, így tudták elérni, hogy a több mint 70 hektáron elterülő idősotthon területének 80 százalékát zöldterületként tudták megőrizni, amelyen ma organikus farmot, közösségi kertet, tavakat és kis erdőket is találni.

Egyre népszerűbbek a környezetbarát idősotthonok

Egyre több nyugdíjas keresi a fenntartható idősotthonokat (Fotó: Getty Images)

Nem csak az épületen, a környezeten is múlik

Az idősotthonok a fenti módszerekkel kizöldülhetnek, azonban az sem mindegy, hogy hol találhatóak ezek a létesítmények. A korábbi trend szerint az idősotthonokat jellemzően a külvárosban, vagy a nagyobb települések agglomerációjában alakították ki, amivel csupán annyi a gond, hogy a felkereséséhez mindenképpen autóba kell ülni, de gyakran a lakók sem ússzák meg gépkocsi nélkül, mert csak így tudnak eljutni a városba, bevásárolni vagy ügyeket intézni.

A természetet kímélő, fenntartható idősotthonok tervezésénél tehát arra sem árt figyelni, hogy annak megközelítése és életvitelszerű használata se igényeljen túlzott környezeti terhelést. A legjobb, ha a város-, de legalábbis a kerület központi részéhez közel esik, hogy sétálva is meg lehessen közelíteni olyan intézményeket, mint a posta, orvosi rendelő, könyvtár, de az se baj, ha egy kávézó vagy egy vendéglő is elérhető távolságban van. Akadnak helyek, ahol az otthon lakóinak kerékpár is rendelkezésére áll, amivel két legyet üthetnek egy csapásra, a rendszeres testmozgás mellett ugyanis a környezetet is kímélik ezen a módon.

Azt is megfigyelték ugyanis, hogy azokban az idősotthonokban, ahol magas az életszínvonal, sokkal jobb a lakók életminősége, ezzel párhuzamosan pedig az egészségi állapotuk és a várható élettartamuk is javul. A fenntarthatóan működtetett idősotthonok pedig egyet jelentenek a magas életszínvonallal.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top