nlc.hu
Szabadidő

Kritika a Tina Turner életéről készült dokumentumfilmről

Tina Turner, a rocknagyi, akit egy életen át kísértett az erőszakos férje, de legyőzte a félelmeit és már másokat inspirál

Tina Turner viszontagságokkal teli története már a nyolcvanas évek óta nem titok, életrajzi könyvek, színpadi musical és mozifilm is készült már belőle. Az énekesnő most egy átfogó és a #metoo érában különösen tanulságos dokumentumfilmmel kíván elbúcsúzni a múltja fájdalmaitól és a rajongóitól.

Tina Turner legnagyobb slágereit Magyarországon szinte mindenki ismeri, a történetét azonban már messze nem olyan sokan. Az elképesztő hangú és karakteres színpadi mozgású énekesnő akkor volt a csúcson, amikor hazánkban rendszerváltás zajlott. A kilencvenes évek elején a sajtó ugyan teli volt az élettörténetével, de azóta már bő negyed évszázad telt el, és generációk nőttek fel úgy, hogy ugyan ismerik a What’s Love Got To Do With-et, a Simply The Best-et vagy a Goldeneye-t, de fogalmuk sincs arról, ki ez az elképesztően erős nő, akinek ezeket a világslágereket köszönhetjük. Az űrt most a Tina című friss dokumentumfilm próbálja betölteni, méghozzá elég ügyesen.

Turner karrierje és élete gyakorlatilag két szakaszra bontható: az Ike Turnerrel való kapcsolatának időszakára, valamint a válása utáni időszakra. A válás ugyanis nemcsak Tina Turner magánéletére, hanem a szakmai életére is drasztikus hatással volt: stílust kellett váltania, és a múltbéli eredményeit hátrahagyva a nulláról kellett újra felépítenie önmagát.

Tina Turner 1973-ban (fotó: Rhonda Graam/Berlinale)

Tina Turner 1973-ban (Fotó: Rhonda Graam/Berlinale)

Ike & Tina Turner

Turner még Anna Mae Bullock néven látta meg a napvilágot, és fiatal lányként egy koncerten ismerkedett meg a zenész Ike Turnerrel. Ike egyszer meghallgatta a lányt, akinek teljesen elvarázsolta a hangja, és bevette a bandájába. A kapcsolat eleinte csak baráti volt köztük, de egyre világosabbá vált, hogy Anna Mae a banda igazi fénylő csillaga, Ike pedig tudta, hogy magához kell kötnie valahogy. Ike Turner ugyanis csúnya kisebbségi komplexusban szenvedett: részt vett a rock and roll alapjainak lerakásában, de sosem vált olyan híressé, mint a kortársai, és meggyőződése volt, hogy a társai az ő ötleteivel válnak világhírűvé, majd miután ez megtörtént, lelépnek és őt cserben hagyják. A Tina című dokumentumfilm világosan levezeti, hogy a férfi részben azért vette feleségül Anna Mae-t – akinek később a megkérdezése nélkül a Tina Turner művésznevet adta –, hogy szorosan maga mellett tudhassa az aranytojást tojó tyúkot.

A filmben Tina elismeri, hogy a kapcsolat elején Ike még rendes volt vele, de ahogy teltek az évek, úgy vált a férfi egyre erőszakosabbá. A film idézi Turner egyik fiát, aki élete egyik legszomorúbb napjaként emlékszik vissza a napra, amikor Ike egy frissen főtt, tűzforró adag kávéval úgy lelocsolta az anyját, hogy a vállán harmadfokú égési sérüléseket szenvedett. A verés majdhogynem mindennaposnak számított, a férfi módszeresen építette le Tina önbizalmát, és elintézte, hogy a stúdiózáson, a fellépéseken és a gyereknevelésen kívül ne legyen önálló élete és ne legyenek barátai. Ike akkor vált már Tina számára is elviselhetetlenné, amikor ráállt a kokainra. Az időközben a buddhista tanok irányába elmozduló Tina egy este megvárta, míg a férje elalszik, összepakolt a hotelszobában, és szabályosan elmenekült. 1976-ot írtunk ekkor, Tina pedig elindította a válópert. A megegyezés gyorsan zajlott. Az énekesnő annyira gyorsan menekülni akart a kapcsolatból, hogy házat, kocsit és a dalok jogait is a férjénél hagyta, és ehhez csak egyetlen feltételt kötött: legalább a Tina Turner nevet hadd tarthassa meg, ugyanis jogilag az is a férje tulajdonában volt.

A szóló szupersztár

Egy ilyen celebválás ma már hatalmas hullámokat csapna, azonban akkoriban viszonylag visszhangtalan maradt. Tina Turner a házasságuk alatt is titokban tartotta, hogy a férje folyton bántalmazta őt, és a válás után sem az volt az első dolga, hogy a bulvársajtóhoz forduljon. Eleinte minden munkalehetőséget megragadott, mivel a férje teljesen kisemmizte, és szüksége volt a pénzre. Haknizott Las Vegasban és minden létező tévéműsorba elment fellépni, ahová csak hívták. A menedzserek és a kiadók nem hittek abban, hogy önállóan is sikereket érhet el, és bár ez ma szinte hihetetlennek tűnik, de a nyolcvanas évek legelején senki nem akart lemezszerződést kötni Tina Turnerrel. Sokan azt se tudták, hogy már elvált, és fejben még mindig összekötötték őt Ike-al. Végül ennek tisztázására adott egy interjút az akkoriban 30 millió példányszámban megjelenő People magazinnak, ahol beszámolt a válása okairól és arról, milyen bántalmazásokat élt át Ike oldalán. A hatás azonban más lett, mint amire számított: ő csak azt akarta elérni, hogy az emberek tudják, ők ketten már nem alkotótársak, ehhez képest aztán mindenkit bő másfél évtizeden át csak az Ike-al való házassága érdekelt.

Tina Turner és a darabban őt alakító Adrienne Warren a Tina című Broadway musical premierjén 2019 novemberében (Photo by John Lamparski/Getty Images)

Tina Turner és a darabban őt alakító Adrienne Warren a Tina című Broadway musical premierjén 2019 novemberében (Fotó: John Lamparski/Getty Images)

A What’s Love Got to Do with It-et Londonban vették fel, és sokan nem hittek abban, hogy az akkor már a negyvenes éveit taposó Tina Turnert át tudják pozicionálni nyolcvanas évek kompatibilis pop-rock sztárrá, de a siker elementáris volt. Ahhoz azonban nem volt elég, hogy Ike árnyéka eltűnjön az életéről. A film gyönyörűen mutatja be korabeli interjúkat és sajtótájékoztatókat felidézve, hogy a legváratlanabb helyzetekben került elő az Ike téma. Amikor például Tina Turner a Mad Max harmadik részét népszerűsítette Mel Gibson oldalán, a riporter elmesélte neki, hogy a volt férje nemrég autóbalesetet szenvedett, és arról kérdezte, mit szól hozzá. Turnernek elege lett ebből, és a menedzsmentjével egyetértésben döntött úgy, hogy az egész sztorit elmeséli egy életrajzi könyvben, hogy ezzel örökre lezárja. 1986-ban megjelent az Én, Tina, de itt is fordított hatást ért el: a könyvvel az emberek nem tekintették lezártnak a témát, hanem még inkább csak az évekkel korábban lezárt házassága érdekelte őket.

Búcsúfilm

Turner a dokumentumfilm interjújában elmondja, hogy sosem szeretett Ike-ról és a múltjáról beszélni, mert szégyelli azt. Ugyanakkor minél inkább próbálta ágy alá söpörni, annál nagyobb erővel jött onnan elő, és egy idő után kénytelen volt belátni, hogy ez is ő, ez is az ő története része. Rengeteg rajongója emlékeztette őt arra, hogy a történetével erőt, inspirációt és reményt adott nekik, ugyanis megmutatta, hogy még egy ilyen reménytelen kapcsolatból is van kiút, van remény a boldogságra. A film csúcsjelenetét 2019-ben vették fel, amikor a már idős, a nyolcvanhoz közel járó Tina Turner Oprah Winfrey és a második férje oldalán megérkezik a Broadway-re az életéről szóló musical díszbemutatójára, és a közönség rajongva ünnepeli őt.

Végre boldogan, elégedetten látjuk őt, elfogadva és ünnepelve az életét és a bátorságát. A pillanat giccses, de tényleg borzasztóan megható, hiszen Tina Turner kiérdemelte ezt a sikert. Sokáig tartott elfogadnia önmagát, és talán maga is megunta azt, hogy újra és újra elmesélje az élete legpokolibb fejezetét, de a történetével számos embernek segített, és most már ő is értékeli ezt. A Tina egy méltóságteljes búcsú egy emlékezetes pályától és búcsú a közönségtől, amiben ugyan vannak pompás koncertfelvételek (például amikor közel kétszázezer néző előtt énekelt Rióban), de a rendezők nem a könnyebbik úton akarták megfogni a témát, és a filmjük sosem válik egy Tina Turner koncert best of-fá, amit időnként életképek és sztorik szakítanak meg. Ez Tina Turner története úgy elmesélve, ahogyan ő szeretné.

A Tina című dokumentumfilmet a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában láttuk. Amerikában március 27-én kerül bemutatásra az HBO Max streaming felületén. Hazai premierdátumról még nem tudunk.

Frissítés: a film jelenleg az HBO Maxon látható. 

Olvasnál még Tina Turnerről?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top