nlc.hu
Család

Családon belüli erőszak a sztárvilágban

A családon belüli erőszak és szexuális zaklatás nem kerüli el a sztárvilágot sem

A már befutott sztárok élete sem különb, mint a többi emberé, legalábbis, ha a bántalmazásról van szó.

Rengeteg hozzászólás és megosztás volt a reakció múlt heti cikkünkre (lásd itt jobbra, a kapcsolódó írást), amely a gyerekek ellen elkövetett bűncselekmények, köztük a szexuális abúzus és a hazai jogrendszer hajmeresztő viszonyát járta körül. Emellett, szomorú valóság, hogy Magyarországon minden ötödik nő élt már át kapcsolaton belüli erőszakot, átlagosan pedig havonta legalább egy nő életét is veszti emiatt.

Lehetne persze azt gondolni, hogy a hasonló esetek csak a rossz körülmények között élő, rossz oktatási hátterű, esetleg különféle függőségekkel küzdő emberek problémái, már persze, ha ez bármennyit is javítana a helyzeten. A különféle nő-, és gyerekvédő szervezetek tapasztalatai szerint azonban a családon belüli, illetve a nők és gyerekek elleni erőszak meglehetősen demokratikus, azaz ugyanúgy megtalálható a budai értelmiségi villákban és a szabolcsi zsákfalvakban is.

A celebvilágtól sem idegen a bántalmazás, esetükben az a különbség, hogy míg a „civil” életben történő abúzusról legfeljebb az érintettek szűkebb környezete tud – noha ők sem biztosan, hiszen sok hasonló eset sajnálatosan rejtve marad – a hírességek hamar a bulvárlapok címlapjain, külföldön pedig kifejezetten a celebek ügyeire szakosodó portálok, például a TMZ főoldalán találhatják magukat. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ügyüket máshogyan kezelik, mint az átlagemberek esetén, legfeljebb akkor, ha jelentős a médiaérdeklődés miatti nyomás a hatóságokon. Lássuk, melyek voltak a hazai és külföldi hírességek legismertebb vagy legnagyobb visszhangot kiváltó hasonló esetei.

Damu Roland és Palácsik Tímea

A családon belüli erőszak a sztárokat sem kerüli

Palácsik Tímea és Damu Roland 2009-ben (Fotó: Szabolcs László)

Mielőtt Vajna Tímea felvette volna volt férje, Andy Vajna nevét, Damu Roland színész barátnője volt. 2011-ben derült ki, hogy a férfi nemi erőszakot követett el a nő ellen, illetve a személyi szabadságát is korlátozta, legalább egyszer pedig súlyosan bántalmazta is a nőt. Az esetnek bírósági tárgyalás lett a vége, Damu Roland pedig hat év letöltendő börtönbüntetést kapott, amelyre akkor példátlanul szigorú esetként hivatkoztak, és bár a jogvédők üzenetértékűnek tekintették a szigort, azóta, ennél súlyosabb esetekben sem ítéltek ilyen szigorúan a bírók.

Az ügynek egyébként volt egy másik oldala is, a Blikk akkori értesülései szerint ugyanis Damu is áldozat lehetett, mivel a börtönnel végződő tárgyalás előtt pár évvel, több szemtanú elmondása szerint Palácsik Tímea bántalmazta a férfit.

Johnny Depp és Amber Heard

Az Oscar-jelölt színész és volt felesége között évek óta mérgesedik és húzódik egy családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügy

Amber Heard és Johnny Depp (Fotó: John Phillips/Getty Images for BFI)

Az Oscar-jelölt színész és volt felesége között évek óta mérgesedik és húzódik egy családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügy, amely mostanra már annyi fordulatot vett, hogy lassan képtelenség kiigazodni azon, hogy ki, mikor, mit mondott és tett. Ami biztos, hogy Johnny Depp és Amber Heard még a Hunter S. Thompson regényéből készült Rumnapló című film 2009-es forgatásán ismerkedtek meg, három évvel azután, hogy Depp szakított gyerekei anyjával, a francia énekesnő Vanessa Paradis-szal. 2015-ben házasodtak össze, egy évvel később azonban Heard beadta a válópert és családon belüli erőszakkal vádolta meg a színészt.

Ezzel megkezdődött a hónapokig tartó huzavona, amely során Depp tagadta a vádat, azt állítva, hogy éppen Heard volt, aki a kapcsolatukban többször is erőszakos volt, több ízben különféle tárgyakat, vázákat és edényeket vágott hozzá. Erről idén év elején került elő egy hangfelvétel, amelyen a színésznő beismeri, hogy többször rátámadt a férfira.

Heard egyébként később visszavonta a vádakat, volt férjével pedig peren kívüli egyezséget kötött. Ezzel akár úgy is tűnhetett volna, hogy véget ért a dráma, de a színésznő nem sokkal ezután véleménycikket írt a The Washington Postba, amelyben ismét azt állította, hogy Depp bántalmazta. A színész pedig válaszként 50 millió dolláros kártérítési pert indított a lap ellen, hitelrontásért és rágalmazásért. Egy hasonló pere most is folyamatban van, amelyet a brit The Sun bulvárlap ellen indított, amely 2018-ban asszonyverőnek nevezte a színészt.

Tina és Ike Turner

A folyamatos stressz és rettegés miatt az énekesnő 1968-ban öngyilkosságot is megkísérelt

Ike Turner és Tina Turner (Fotó: Profimedia)

A zenetörténet egyik legnagyobb hatású – és hangú – énekesnőjének története talán az egyik legismertebb példája a családon belüli erőszaknak. A később kokainfüggővé váló férj már az esküvőjük előtt többször megverte az énekesnőt, gyakran különféle kemény tárgyakkal – például egy cipő sámfájával – a fejét ütlegelve. A férfi Tina Turner életének szinte minden szeletét befolyásolni akarta, előírta neki, hogyan öltözhet, mire költhet, miközben rendszeresen bántalmazta. A folyamatos stressz és rettegés miatt az énekesnő 1968-ban öngyilkosságot is megkísérelt.

A történetet 1987-es I, Tina című emlékirataiban hozta nyilvánosságra, amelyből húsba vágó filmes feldolgozás is született, az 1993-as What’s Love Got to Do With It című alkotás. A filmben – amelyet egyébként Tina Turner saját bevallása szerint sosem bírt megnézni – ábrázolják azt is, ahogy Ike Turner megerőszakolja a feleségét; ezt a férfi még életében letagadta.
Ike Turner 2007-ben meghalt, Tina Turner azonban 2018-ban ismét megírta a történetüket a My Love Story című életrajzi kötetében.

Charlize Theron

A családon belüli erőszak a sztárokat sem kerüli

Charlize Theron (Fotó: Steve Granitz/WireImage)

Az Oscar-díjas Charlize Theron tavaly decemberben beszélt az NPR amerikai közszolgálati rádiónak arról, hogy mindössze 15 éves volt, amikor édesanyja a szeme láttára lőtte le alkoholista apját, aki vaktában kezdett lövöldözni a nőre és a lányára.

A színésznő Dél-Afrikában, egy Johannesburg melletti farmon nőtt fel édesanyjával, Gerdával és apjával, Charlesszal, akit „nagyon beteg embernek” nevezett a rádiós interjú során.

„Amikor egy függővel élsz együtt, napról napra olyan bizonytalanságban és kiszámíthatatlanságban élsz, ami egész hátralévő életedre a részeddé válik – magyarázta akkor Charlize Theron. – Ez jóval több, mint egyszeri alkalom, ami akkor, egyik este megtörtént.”

A családon belüli erőszak és a szexuális zaklatás általános velejárója az áldozatok által érzett szégyen, mivel sokan stigmaként hordozzák magukkal az efféle traumát. Charlize Theron azonban éppen ezért döntött úgy, hogy kendőzetlenül beszél saját történetéről: „nem szégyellem, hogy erről beszélek, mert úgy gondolom, minél többet beszélünk a hasonló dolgokról, annál inkább rájövünk, hogy nem vagyunk ezzel egyedül a világban.”

Chris Brown és Rihanna

A bántalmazásról képek is nyilvánosságra kerültek

Chris Brown és Rihanna (Fotó: Christopher Polk/Getty Images for NARAS/AFP)

A főleg Amerikában ismert rapper és a barbadosi szupersztár énekesnő kapcsolatának sötét részleteivel a nagyközönség 2009-ben találkozhatott, amikor olyan fotók kerültek nyilvánosságra Rihannáról, amelyeken jól látszottak Chris Brown bántalmazásának a nyomai. Brown eleinte tagadott, végül azonban – feltehetően ügyvédei tanácsára – bűnösnek vallotta magát, amiért öt év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, emellett közhasznú munkát kellett végeznie és egy kapcsolaton belüli erőszakkal kapcsolatos érzékenyítő tanfolyamon is részt kellett vennie. A büntetést akkor sokan kritizálták, rávilágítva annak enyhe mivoltára, különösen annak a fényében, hogy híres rapperként Brown példaképként áll fiatalok ezrei előtt.

Gulyás Roland

Gulyást korábban már bedrogozva is lekapcsoltak a rendőrök

Gulyás Roland (Fotó: Birton Szabolcs)

Az X-Faktor 2017-es szériájában harmadik helyet elérő Gulyás Rolandról néhány napja derült ki, hogy súlyos testi sértés miatt indítottak ellene eljárást, miután – a Blikk értesülései szerint – súlyosan bántalmazta élettársát és élettársának 17 éves fiát. A fiúnak a verés következtében eltört az állkapcsa.

Gulyás, akit korábban már bedrogozva is lekapcsoltak a rendőrök, az eset kapcsán azt állította, nem csak ő tehet az elfajuló vitáról, először ugyanis a párja fia ütötte meg őt.

Oprah Winfrey

A családon belüli erőszak a sztárokat sem kerüli

Oprah Winfrey (Fotó: Rodin Eckenroth/Getty Images/AFP)

Az amerikai talk show házigazda vitathatatlanul az egyik legismertebb amerikai tévés személyiség, akivel kapcsolatban még annak a lehetősége is felmerült, hogy elinduljon a 2020-as elnökválasztáson. A talk show-k királynője filmbe illő módon a mélyszegénységből jutott el odáig, hogy a világ egyik legbefolyásosabb nőjeként tartják számon. Anyja alig 18 éves volt Oprah születésekor, és olyan szegény volt, hogy a kislánynak gyakran krumpliszsákokból szabott ruhákban kellett járnia. Szülei kemény kézzel nevelték, nagyanyja pedig egyenesen korbáccsal verte meg, ha valami rossz fát tett a tűzre – illetve ha olyasmit művelt, ami a nagymamának valamilyen okból nem tetszett.

„Olyan durván elvert korbáccsal, hogy felrepedt a bőr a hátamon, és ömlött belőle a vér – mondta 2012-ben David Letterman beszélgetős műsorában. – Ezután fel kellett vennem a templomi ruhámat, miközben a hátamon még mindig folyt a vér, akkor viszont azért haragudott meg rám, mert összevéreztem a ruhát. Ezután újra elvert korbáccsal.”

Oprah azt is elárulta a nyilvánosságnak, hogy életében többször is nemi erőszak áldozatává vált. Az első alkalommal ráadásul az egyik unokatestvére erőszakolta meg, amikor még csak kilencéves volt, pár évvel később egy nagybátyja tett rajta erőszakot, de a család egyik közeli ismerőse is molesztálta.

Mint látható, nincs nagy megfejtés, a nemi erőszak és a családon belüli erőszak ugyanúgy jelen van a hírességek életében is, akkor is, ha már befutott, elismert sztárok voltak.

További cikkeink a családon belüli erőszak témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top