nlc.hu
Szabadidő

Krizsán Xénia Eb-bronzérmes

Krizsán Xénia Eb-bronzérmet nyert

Krizsán Xénia egyéni csúccsal nyert Eb-bronzérmet ötpróbában.

Krizsán Xénia 4644 pontos egyéni csúccsal bronzérmet nyert ötpróbában a toruni fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság pénteki versenynapján, amelyen Nemes Rita 4486 ponttal hatodik helyen végzett.

A hétpróbában U23-as Eb-győztes sportoló a nap során előbb 60 méteres gátfutásban 8.27 másodperccel, majd súlylökésben 14,48 méterrel egyéni csúcsot javított, közben pedig magasugrásban 177 centiméterig jutott. A délutáni programban távolugrásban 610 centit ért el, mielőtt a zárószámban, 800 méteren az egész mezőny legjobbjaként 2:12.49 perccel ért célba, megszerezve a bronzérmet.

Krizsán Xénia

Krizsán Xénia a női ötpróba 800 méteres síkfutás versenyszáma után a glasgow-i fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon az Emirates Arénában 2019. március 1-jén (Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

Az MTK atlétája, Szabó Dezső tanítványa karrierje első felnőtt érmét szerezte világversenyen, egyúttal ez volt a magyar atlétika 59. (16 arany-, 23 ezüst mellett immár 20 bronzérem) dobogós helyezése teremben rendezett Eb-ken a hazai statisztikák szerint. Ötpróbában a harmadik magyar érem született Eb-n.

A mezőny másik magyar indulója, Nemes Rita 60 gáton 8.47 másodperccel ért célba, magasugrásban 177 centiig, súlylökésben 13,72 méterig, távolugrásban pedig 597 centiig jutott, míg 800-on 2:14.04 perccel a negyedik lett. Ez összesítésben 4486 pontot és a hatodik helyet jelentette számára azok után, hogy 2017-ben kilencéves kihagyás után tért vissza az atlétikához.

„Nagyon jól érzem magam, örülök, hogy bronzéremmel zártam le a napot. Gátfutásban és súlylökésben is egyéni csúcsot értem el, már régóta éreztem, hogy összejöhet. Külön öröm, hogy ez itt az Eb-n sikerült” – idézte Krizsán Xénia első nyilatkozatát a magyar szövetség közösségi oldala.

Az atléta hozzátette, még soha nem fordult elő vele, hogy nem saját magára kellett figyelnie 800 méteren, hanem az egyik ellenfelére, az osztrák Ivona Dadicra.

„Nem tudtuk, mi fog történni, de elém került, onnantól pedig az volt a feladat, hogy ne előzzön meg egy méternél jobban. Az utolsó körben éreztem, hogy jó pozícióban vagyok vele szemben, ami új erőket mozgósított bennem” – mesélte Krizsán.

Női 3000 méteren Wagner-Gyürkés Viktória a 10. helyen végzett 9:02.81 perccel, míg férfi 1500-on Szögi István 3:40.40 perccel nyolcadikként zárt.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top