nlc.hu
Szabadidő

A végzős diákok közül sokan nem akarnak visszamenni az iskolába, a fertőzésveszély miatt

Félnek a fertőzéstől az érettségizők, már nem mennének vissza az utolsó 2 hétre

Sok végzős tart a fertőzéstől, nem akarnak a vizsgák idejére lebetegedni.

Az Eduline összegezte a szerkesztőségükbe érkezett, idén érettségizők által írt levelek lényegét: a diákok úgy látják, nincs sok értelme az érettségi előtt két héttel visszaengedni a diákokat a középiskolákba. Sokan attól félnek, hogy ha április végén esetleg megfertőződnének az osztályban, épp az írásbeli érettségi idejére betegednének le, vagy akkor kellene karanténba vonulniuk. 

„Az érettségi vizsgák előtt már ne legyen személyes oktatás senkinek se — így hangzik az Eduline által szervezett szavazás egyik válasza, amelyre a lap szerint a legtöbb diák szavazott. – Alapvetően rossz döntés az iskolák kinyitása, amíg nem kapják meg a tanárok a második oltást is.”

Az oktatási portálhoz érkező, középiskolások által küldött levelek szerint a legtöbb diák, aki hónapok óta otthonról vesz részt a távoktatásban, fáradt és motiválatlan. Sokuk kifejezetten veszélyesnek találja az iskolák április 19-re tervezett megnyitását. 

Akár védettek a tanárok, akár nem, megtartják az érettségit

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

„Két hét felkészülésre már szinte semmit sem ér, emellett számos kollégistának lenne plusz kellemetlenség” – fogalmazott az egyik olvasójuk, míg más szerint egyenesen többet ártana, mint használna ez a pár nap. 

Az Eduline arról is ír, hogy az áprilisi iskolanyitást a tanárok közül is sokan ellenzik: pedagógus-szakszervezetek közös közleményben jelezték, hogy egyszerűen nincs elég idő a tervezett nyitás és a tanárok oltása között arra, hogy a megfelelő védettség kialakulhasson. Négy oktatási szakszervezet és oktatási szakértők arra kérték a kormányt, hogy ne ragaszkodjanak egy „fiktív dátumhoz”, amikorra még sok tanárnál nem alakulhat ki a koronavírus elleni védelem. Ehelyett egy hétvégén át tartó tömeges oltást szeretnének, valamint azt, hogy a kormány biztosítsa az immunitás kialakulásához szükséges időt. 

Ehhez képest az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, hogy akár védettek a tanárok, akár nem, május 3-án megtartják az érettségit, a jelenlegi tervek szerint: ez annyit jelent, hogy idén a szóbeli vizsgákat is megtartanák, amelyeket tavaly töröltek a járvány első hulláma miatt. Ezt sokan ellenzik, petíció is indult a szóbeli érettségi idei eltörlésére, amelyet eddig már több mint 24 ezren írtak alá. 

Még több oktatás az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top