Szabadidő
Szponzorált tartalom

6 ok, amiért gyerekkori játékunk, a LEGO, gyerekeink kedvence is (X)

Akik játékvásárláskor biztosra akarnak menni, azok közül sokan választják a LEGO-t. Miért? Összegyűjtöttünk 5 + 1 okot, ami miatt a LEGO a legnépszerűbb játékok egyike, amiért a kedvencünk hosszú évek óta, és amiért a gyerekeink is imádják.

1. Bármelyik korosztály játszhat LEGO-val

A legózást majdnem mindenki szereti, gyerekek, felnőttek is találhatnak kedvükre valót, legyen az akár valamelyik sikeres rajzfilmsorozat összes szereplője, Harry Potter iskolája, a Roxfort, vagy a LEGO Star Wars csodálatos űrhajói. Igazi kihívás a LEGO Technic sorozattal összeállítani egy-egy bonyolultabb járművet, vagy mondjuk megépíteni a LEGO Architecttel a Buckingham palotát vagy a Rockefeller Centert.

2. Ösztönzi a kreativitást

Elképesztően sokoldalú eszköz, amelynek segítségével megtapasztalhatjuk, milyen valamit felépíteni, létrehozni, és ezzel igazi sikerélményhez jutni. A gyerekek játék közben megtanulnak kísérletezni azzal, hogy szétbontják, majd ismét összerakják alkotásaikat. Szabadjára engedhetik fantáziájukat, képesek lesznek saját modellt tervezni. Ha követik az összeszerelési útmutatót, akkor sem lesz nehéz dolguk, mivel az képekből és színes ábrákból áll, ezért óvodás gyerekek is használhatják, még olvasni sem kell tudni hozzá. Nem csak az adott modell megépítésében segít az útmutató, hanem ötleteket ad a további játékhoz is.

3. A LEGO nem öregszik

Ha valamit megtanultunk már gyerekként, az az, hogy korábban vásárolt elemekkel kiválóan összeilleszthetők az újakkal, így egyre többféle alakzatot készíthetünk a LEGO kockákkal. Most, hogy gyermekeink vannak, azt is megtapasztalhatjuk, hogy a féltve őrzött régi elemeket, készleteket is probléma nélkül fel lehet használni az új építményekhez. Egyik nap kastélyt varázsolhatunk LEGO-ból, másnap űrállomást, majd megint szétszedhetjük, és kezdhetjük elölről az alkotómunkát.

4. Segít a tanulásban

A LEGO nem csupán szórakoztató játék, hanem hatékony oktatási eszköz is, játék közben a gyerekek szórakozva sajátítanak el fontos képességeket. Javítja a kéz-szem koordinációt: mivel a LEGO kockák elég kicsik, nagyon oda kell figyelni az építőkocka kiválasztásánál, koncentrálva arra, hogy azt az elemet válassza és fogja meg, amit szeretne. Így használat során egyre ügyesebbé válik a keze.
A LEGO sok jó tulajdonsága közül az egyik legfontosabb, amiért mindenki szereti: az önálló játék és alkotás lehetősége. A legtöbb gyerek, aki építeni szeretne valamit, egyedül szeretné megcsinálni, nem akarja, hogy fogjuk közben a kezét. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne játszhatnánk vele együtt, de jó, ha hagyjuk, hogy azt építsen, amit csak akar.
Erősíti a válogatási képességeket, ami az óvodai tanulás egyik kulcsa. Amikor a gyerekek elkezdik szortírozni az egyes elemeket, felismerik a tárgyak azonos és különböző tulajdonságait. Segít a színek szerinti válogatásban, lenyűgöző színekkel ösztönzi a gyerekeket a játékra, így élvezettel és vidáman sajátítanak el bizonyos képességeket.
Segít matematikai fogalmak, például az összeadás és a kivonás megértésében. A LEGO segítségével a kisgyerekek számára kézzelfoghatóbbak és érthetőbbek az elvont matematikai fogalmak. Sok pedagógus használja eszközként tanításhoz.


5. Összehozza a családot

Mivel továbbra is sokan dolgoznak otthonról, a gyerekek is online tanulnak, nem árt, ha a családdal töltött idő szórakoztatóan és kreatívan telik. Persze nézhetünk filmeket és színdarabokat is a streaming szolgáltatókon, játszhatunk hagyományos társasjátékokat, de mindenképpen érdemes a LEGO-t is beválasztani a családi programokba. A gyerekek amúgy is imádják a LEGO filmeket, ezeken keresztül megismerkedtek már a szuperhősökkel is, biztos nagy sikere lesz náluk a közös legózásnak.

A készletek választéka hatalmas – a cuki Brickheadz-től a Jégvarázson és az Ezeréves Sólymon át a LEGO Batmanig – csak döntenünk kell. A vásárlás és a játék is kellemes családi program lehet. Ha különleges, esetleg régebbi kiadású darabokra vadászunk, vagy a miénkből elveszett valamilyen egység, és azt a boltból nem tudjuk pótolni, érdemes az online piactereken, például a Vaterán átnézni a LEGO-kínálatot, hiszen nem csak komplett csomagokhoz juthatunk hozzá, hanem hiányzó elemekhez, alkatrészekhez, figurákhoz is.

5+1 A LEGO és a környezetvédelem

·        A LEGO 2030-ig minden termékét és csomagolását fenntartható anyagokból fogja gyártani.

·        Minden egyes darab hosszú élettartamú, az összes elem illeszkedik egymáshoz, így semmi nem kerül a szemétbe.

·        2018-tól egyes LEGO darabokat cukornádból készült, növényi alapú műanyagból gyártják, ezzel helyettesítve a kőolaj alapú anyagokat.

A LEGO egyszerűnek tűnik, de nem csupán nagyszerű családi játék és szórakozás, hanem hasznos elfoglaltság, hiszen például a Technic vagy a Mindstrorms szettek rengeteget segítenek az érdeklődő fiataloknak készségeik, képességeik fejlesztésében. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy sokunk számára még mindig a legkedvesebb játék.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top