nlc.hu
Szabadidő

Rusvai Miklós nem a beoltottak számától tenné függővé a nyitást

Rusvai Miklós nem a beoltottak számához, hanem az elhunytak és a kórházban ápoltak számának jelentős csökkenéséhez kötné a nyitás időpontját

Orbán Viktor részéről már többször is elhangzott, hogy akkor lehet nyitni, ha már beoltottak 2,5 millió magyart. Rusvai Miklós virológus szerint a helyes taktika az lenne, ha megvárnánk, míg a felére esik vissza a napi elhunytak száma.

Rusvai Miklós virológus szerint járványtanilag az lenne a helyes nyitási stratégia, ha megvárnánk, míg az ötnapos mozgóátlag alapján a jelenlegihez képest feleannyi lesz a koronavírusban elhunytak, a lélegeztetőgépen lévők és a kórházban ápoltak száma. A három adat közül a halottak száma az, ami a legkésőbb követi le a tendenciákat a kedvező és kedvezőtlen folyamatok esetében is. Rusvai egyetlen biztató adatot tudott mondani az InfoRádiónak adott interjújában: azt, hogy a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma épp nem növekszik szignifikánsan.

Rusvai Miklós egy vakcinákról szóló tájékoztató videóban (forrás: YouTube)

Rusvai Miklós egy vakcinákról szóló tájékoztató videóban (Forrás: YouTube)

A virológus szerint kizárólag járványügyi és egészségügyi szempontokat figyelembe véve akkor kellene nyitni, ha minimum lefeleződne a mostani szám a fenti járványügyi adatok esetében. Szerinte ez legkorábban április második felében várható. A teljes nyitást pedig akkor tartaná elképzelhetőnek, ha a tavaly szeptemberi adatokhoz térnénk vissza, de ettől még szerinte iszonyú távol vagyunk.  

Minden a nyitásról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top