nlc.hu
Szabadidő

A legkisebb lélekszámú magyar falvak

Több száz éves rejtett magyar falvak, ahol ma már 20 ember sem lakik

Bár a most következő törpefalvak mindegyike több száz éves múltra tekinthet vissza, mára alig néhány lakosuk maradt...

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2020-as adatai alapján Magyarországon mintegy félszáz olyan település van, ahol már 50 ember sem él, a legkisebb lélekszámú falvak népessége pedig a 20 főt sem éri el…

Tornabarakony – Lélekszám: 10 fő

A lista élén Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornabarakonyt találjuk, melynek a lakossága mindössze 10 fő. Az idősek lakosságszámhoz viszonyított aránya itt a legmagasabb az országban: 80 százalék.  A Miskolctól északra fekvő zsáktelepülés már az 1400-as években is létezett, akkoriban a Barakonyi család birtoka volt. A török időkben elnéptelenedett, 1720 után azonban akkori tulajdonosa, a Gyulay család  ruszin görög katolikus jobbágyokat telepített ide. Fénykorában, az 1800-as évek közepén a falunak 385 lakosa volt. Trianont követően rohamosan megindult a község elnéptelenedése. 1965-ben bezárt az iskola, 2003-ban pedig a bolt és a kocsma is. 2001-ben 28-an lakták a falut, 2011-ben 13-an. 2014 óta azonban több városi család is vásárolt ingatlant Tornabarakonyban, melyeket jellemzően nyaralóként használnak. A falu hivatalos honlapja a település építészeti emlékeire hívja fel a figyelmet, melyek a 100 éves utcaképet tükrözik. Határában, a Barakonyi-patak mocsárrétjein a szigorúan védett kockás liliom nyílik. A községben két alapítvány, valamint egy egyesület is működik, melyek a falu megmentését, fenntartását tűzték ki célul.

Debréte – Lélekszám: 10 fő

Borsod-Abaúj Zemplén megyében, a szlovák határ közelében található Debréte is, melynek a lakosságszáma a statisztika szerint szintén 10 fő. A település 1262-ben már egészen biztosan létezett: IV. Béla király két másik településsel az egyháznak adta cserébe a Szigligeti várért. A falu legfontosabb nevezetességei az 1913-ban épült görög katolikus templom, az 1992-ben felállított hősi halottak emlékműve és a XX. század elejéről származó egykori olajütő, vagyis egy olajos magvak feldolgozására szolgáló műhely. A településen összesen 22 ház áll, a többségét nyaralóként használják a pihenni vagy vadászni érkezők, emellett két vendégház is várja a turistákat.

Debréte

Debréte (Fotó: Google Maps)

Felsőszenterzsébet – Lélekszám: 13 fő

Felsőszenterzsébet Zala megyében, a Kerka és Lendva között fekvő dombságon található. A 19. század végén még 250-en lakták, ma hivatalosan 13 lakosa van. A kis falut 1334-ben Scentelsebethként, 1375-ben Zenthelsebeth, 1501-ben Felsewzenthersebeth neveken említik – tudtuk meg a település weboldaláról. Védett építészeti örökséggel rendelkezik: négy, a múlt század első feléből és a századforduló időszakából megmaradt lakóépület vagy épületegyüttes és a harangláb helyi védelméről gondoskodott az önkormányzat. A 1983-ban épült haranglábat a térség egyik jelképeként tartják számon. A faluban üzlet és kocsma már nincs, mozgóárusok és mozgóposta szolgálja ki a helyiek igényeit. Több szálláshely is várja azonban feltöltődni vágyókat, illetve az erdő mellett egy neves biofarm is üzemel.

Felsőszenterzsébet

Felsőszenterzsébet (Fotó: Google Maps)

Iborfia – Lélekszám: 15 fő

Zala megyében, a Göcsej lankái közt bújik meg Iborfia. A KSH adatai alapján a lélekszáma 15 fő, azonban számos forrás szerint ez a község  Magyarország legkisebb lakónépességű önálló önkormányzattal rendelkező települése, ahol valójában mindössze 9 fő él.  Az érett középkor óta létezik, a múlt század első felében élte virágkorát,  1941-ben volt a legnépesebb, ekkor 174 fő lakta. A huszadik század második felétől aztán egyre inkább elnéptelenedett, 2014-ben csak 8 lakosa volt. Bolt, posta vagy polgárőrség nem működik a faluban. 2009-ben még 20, 2015-ben azonban már csal 17 ház állt a községben. Bár egy korszerű vendégház is található a faluban, turisták ritkán érkeznek ide. Az év talán legjelentősebb eseménye a pünkösdi búcsú, amikor a településről elszármazottak is hazalátogatnak.

Iborfia legkisebb települések

Iborfia 2011-ben. Harangláb és üresen álló házak a Zala megyei Iborfián (Fotó: MTI / Varga György)

Elhagyatott helyek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top