nlc.hu
Szabadidő

Vicces nők az interneten

„Kitaláltam egy appot, ami megkeresi a közelemben a gazdag, haldokló férfiakat”

Kölcsön-Teslával pózolás, háború a macskákkal, gamer pasi mellett kanapén ülés: az internet legviccesebb női, akik közül egy sem Celeste Barber.

Persze, tudjuk: az Instacelebeket parodizáló Celeste Barber a világ legviccesebb nője, öröm nézni, ahogy direkt béna körülmények között, átlagos testalkatával próbálja utánozni őket, hogy rögtön kiderüljön, mennyire fals a közösségi média bjutifétise, satöbbisatöbbi. Azért mi tegyük szívükre a kezünket: bármilyen szórakoztató is a tartalom (bocsánat, kontent!) és becsülendő a küldetés, ez a poén egy idő után elfárad, nem? Óvatosan megkockáztatom, hogy már el is fáradt. Főleg, hogy most, hogy hatalmasra nőtt a követőtábora, akadnak bejegyzései, amelyek több lájkot kapnak, mint az eredeti, amit parodizálni hivatott.

Ideje tehát a vérfrissítésnek: az alábbiakban mutatunk négy nőt az interneten, akik legalább olyan viccesek, mint ő, csak éppen század- vagy ezredannyian követik őket. Kellemes (vagy, mint látni fogjuk, sokszor kellemetlen) szórakozást minden kedves olvasónknak!

Abi Clarke

Napjaink legdurvább igazságtalansága, hogy a bristoli stand-upos Abi Clarke-nak hány feliratkozója van YouTube-csatornáján: 73 ezer, ami botrányosan kevés, bárhogy is nézzük. Instagramon kicsit jobban áll 228 ezerrel, ami pont százada annak, mint amennyit érdeme. De elég a számokból, nem szeretnénk az olvasót mindenféle értelmetlen összehasonlításokkal és statisztikákkal fárasztani, úgyhogy jöjjön a lényeg.

Abi Clarke imádnivaló – középkori eredetű, ízes magyar szóval élve – weirdo, ráadásul úgy nagyon szép nő, hogy nincs Instagram-kompatibilis influenszerarca. Ez most csak azért fontos, mert ezt ő is tudja, és mivel imád szerepelni, ezt a „hiányosságát” azzal kompenzálja, hogy nagyon-nagyon vicces. Visszatérő trükkje, hogy a rövid videóiban több tipikus női, férfi (vagy állati) szereplőt személyesít meg egyszerre, akik valamilyen abszurd konfliktusba keverednek. Nőkkel flörtölő férfiak a konditeremben, stílusbakik, infantilis stílusban beszélő orvos, macska-ember konfliktus és persze párkeresés – van itt minden. Az okos vágásnak és Abi elmebeteg hanghordozásának és gesztusainak hála az egészet elhisszük neki, bármennyire is abszurd.

Legnépszerűbb videói arról szólnak, mit mondanának a macskák, ha emberek lennének, ide mégis az a kisfilm kívánkozik, amiben a lányok (akiket persze mind Abi alakít) cégesmíting-stílusú stratégiai megbeszélést tartanak, amelynek célja az online stalkingból kinyert adatok alapján eldönteni, bejön-e a kiszemelt fiú a lánynak. A végén aztán robban a bomba és elszabadul a pokol.

Amanda McCants

Ugyanazt tudjuk mondani: nagyon kevés (77 ezres) feliratkozói kör, pedig milliókat érdemelne. Amanda feltűnő jelenség, főleg azért, mert nem csak úgy viselkedik, hanem úgy is néz ki, mint az influenszerek, akiket parodizál: tökéletes test (amit szeret is mutogatni), tökéletes haj, az arcára fagyott erőltetett mosoly, üres tekintet, eltúlzott, affektáló Los Angeles-i „valley girl” akcentus és manírok. (Ha idősebb lenne, ő lenne a tökéletes Karen – talán egyszer majd lesz is.)

Amanda McCants youtuber

Forrás: Amanda McCants/YouTube

Amanda mániája, hogy tematikus csoportok szerint parodizálja az influenszereket a Tesla-tulajdonostól a TikTok-sztárokon és a gamerlányokon át az Instagram-modellekig. Ránézésre egész kis stábja van, a tökéletes világítástól a profi kamerákig minden a helyén, ettől a hitelességtől pedig még viccesebb lesz. A legjobbak persze azok a pillanatok, amikor megtörik a szerep, „véletlenül” elkapott elszólások, telefonbeszélgetések és utcai beszólások miatt kiderül, hogy a Tesla nem is az övé, modellkarrierje nemcsak romokban, hanem el sem indult, a szuperhősről, akinek a cosplay-vonatra ráugorva beöltözött, fogalma sincs, a cégvezetőcsaj-életmódot pedig apu finanszírozza, vagyis finanszírozta, amíg elege nem lett.

Amanda nagyon sokat keresne, ha nem kifigurázná, hanem komolyan űzné az influenszerkedést – és én nagyon örülök neki, hogy nem így alakult.

Caroline Konstnar

Egészen komoly dilemma volt, bemutassam-e őt is, tekintve, hogy nála kevésbé píszí internetes közszereplő nem létezik, és különben is teljesen nyomasztó és hibbant, amit művel, de ez az egész év (évtized) is az, úgyhogy miért ne? Ha másra nem, legalább arra jó, ha megismeri őt az ember, hogy tudja: nincs egyedül a kattanásaival. Tulajdonképpen meglepő, hogy csak 790 ezer feliratkozója van, az ilyen arcoknak hússzor ennyi dukál, persze úgy, hogy a többségük csak azért van ott, hogy felszabadultan utálhassa.

Caroline balett-táncos, színész- és művészpalánta, egyébként pedig – legalábbis magára aggatott szerepe szerint – elkényeztetett, privilegizált, pofátlanul fiatal és szép lány, aki úgy űz gúnyt saját magából (és akkor már mentális zavaraiból és általános mizantrópiájából is), hogy teljesen váratlan pillanatokban engedi szabadjára a totális elmebajt. (Közben azt terjeszti magáról, hogy tizenöt éves, ami nyilvánvaló baromság.) Olyan súlyos a kontent, hogy a YouTube egy ponton le is tiltotta, erre ő felpakolta videóit (például ezt a perverz, adócsaló bűvészről szól dalt is) egy archivált csatornába, azóta pedig újat kezdett, de normálisabb szerencsére ettől még nem lett.

Furcsa, okoskodva a kamerába beszélő videói mellett egészen komoly, egy-kétperces slágerei is vannak (mármint konkrétan slágerei, többmilliós megtekintéssel), a playlistemből kiirthatatlan például a szalagavató-kliséket ginázással és szexuális erőszakkal vegyítő It’s Prom, de erős az egyszerre a legszörnyűbb nemi betegségekről és az egzisztencialista filozófiáról szóló The STD Song, a szülinapost alázó The Birthday Song is. Most azonban a rövidebb és szerényebb depressziódalt (eredeti címe hatalmas meglepetés: The Depression Song) kell megmutatnom, amely olyan pontosan festi le 37 perc alatt az összeomlás szélén egyensúlyozó, hirtelen hangulatingadozásoktól szenvedő betegek tipikus estéjét, ahogyan semmi más.

Girlfriend Reviews

1,2 milliós rajongótáborukkal Shelby és Matt kész kis celeb ezen a listán, de ha tizedennyien követnék őket, akkor is írnék róluk. (Sőt, akkor pláne.) Ahogy a fentiekből kiderült, ketten készítik fantasztikus YouTube-csatornájukat, de egyértelmű, hogy a páros női tagja az ötletgazda, a narrátor és a kreatív elme a tíz-tízperces videók mögött, pasija a szó legszorosabb értelmében mellékszereplő.

A Girlfriend Reviews (GR) a videojátékokról szól, de ne szaladjon el senki, szó sincs kockulásról és a népszerű játékok habzó szájú szidalmazásáról/ajnározásáról, ahogy ez az ilyen csatornáknál lenni szokott. Sőt, a GR lényege éppen az, hogy Shelby semmit nem tud a témáról, egy-egy kedvesebb Nintendo-játéknál beljebb sosem merészkedett ebbe a (néha valóban sötét és ijesztő) világba, barátja viszont megszállott gamer, ez pedig természetesen azonnal kiderült: amikor (két éve) először hazavitte a lányt, azzal kezdett, hogy ráadta VR-szemüvegét és megnézte, hogy reagál Shelby.

Shelby jól reagált, amit az is mutat, hogy az azóta eltelt két évben több mint 80 videót készítettek együtt. A lány hatalmas ötlete az volt, hogy

ha már ideje jó részét azzal tölti, hogy ül a kanapén pasija mellett és nézi, ahogy az játszik, ebből akár YouTube-kontent is lehetne.

Lett is. A Girlfriend Reviews nem a játékos szemszögéből közelíti meg (elemzi, kritizálja) a játékokat, hanem a játékos csaja szemszögéből, aki jobb híján csak ül és néz, néha beleszól, és értékeli, ha az adott játékban történik is valami azon túl, hogy A Férfi mindenféle menükben turkál, hogy 37. szintű barbár félork karaktere kezébe adja a plusz tűzsebzéssel megbolondított mágikus szablyát. Ahogy minden videója elején elmondja: ez a következő pár perc nem a játékról szól majd, hanem arról, milyen érzés együtt élni valakivel, aki a játékkal játszik.

Shelby ügyesen elkerüli a szexista csapdákat, amiket a „gamer srác csaja” szerep tartogat: öntudatos, vicces és – hiába adja elő sokszor, hogy fogalma sincs, mi történik – nagyon-nagyon felkészült. A mémekkel, filmrészletekkel nyakon öntött poénkodáson túl pedig olyan hitelesen mesél arról, hogy ezek a játékok bizony sokszor komolyak, szomorúak, megindítóak és érzelmesek, ahogy arra a „rendes” (és az esetek 95 százalékában férfi) videojáték-újságírók sem képesek.

Csatornájuk minden párnak kötelező, ahol hasonló a felállás (az egyik játszik, a másik jobb híján nézi), a többieknek csak melegen ajánlott. Bármelyik epizódot kiemelhetnénk, de a Doom című 2016-os játékról (igen, ez a legendás, 1993-as első változat újragondolása) készült különösen tanulságos, ebben ugyanis Shelby végre magához veszi a kontrollert és beleveti magát a vérfürdőbe, pasija pedig – hiába poénkodják el – igazi seggfejként viselkedik, beszólogat, ha pedig látja, hogy tanácstalan, egyszerűen kiveszi a kezéből az egeret. A Girlfriend Reviews így nem csak vicces és cuki YouTube-csatorna, hanem tananyag is gender szakon.

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top