nlc.hu
Szabadidő

A hegymászó-lándzsa akrobatát varázsol akár az amatőr túrázókból is

Szinte zergeként szökell a sziklákon a hegymászó, ezzel a fura eszközzel

Tériszonyosoknak nem ajánljuk, de a látványos videót érdemes megnézni.

A Kanári-szigeteken űzött, különleges sport a Salto de Pastor nevű mozgásforma, amelyet angolul Shepherd’s Leap-nek, azaz nagyjából pásztorugrásnak lehetne fordítani. Az alábbi videón látható, hogy néz ki pontosan ez a meghökkentő szabadidős tevékenység. 

A Salto de Pastorhoz egy, a nordic walking botoknál hosszabb pálcára, egy fémhegyű, lándzsaszerű ezközre van szükség. Ezt garrotte-nak hívják, a szerepe pedig az, hogy elősegítse a nehéz terepen való haladást. 

Elszédülsz, ha meglátod, hogyan közlekednek a tenerifei pásztorok

A Kanári-szigeteken komoly hagyományai vannak a “pásztorugrásnak” (Fotó: saltodelpastorcanario.org)

Mint a videón is látható, a “pásztorugrók” időnként a rúdugráshoz hasonló módon leszúrják a lándzsát és annak segítségével lendülnek át a kisebb árkok, sziklarepedések fölött. De akad olyan példa is, amikor például egy magasabb pontról úgy jut le az ember az alacsonyabban fekvő részre, hogy az alsó területre leszúrt lánzsán előrelendül, majd egyszerűen lecsúszik a rúdon, akárcsak a bevetésre induló tűzoltók. 

A műfajnak komoly legendáriuma is van, egyes ugrástípusok nevei attól is függhetnek, hogy milyen akadályt küzdenek le velük, míg másoknak egészen regényes nevei vannak, amelyekhez bizonyára a helyi népmesék, mítoszok szolgáltathatták az alapanyagot. Ilyen például a salto del enamorado (a szerelmesek ugrása) vagy a salto de media luna (a “félhold-ugrás”). 

További friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top