Nem zárható ki hogy ételszínezésre használt E171 jelzésű anyag rákkeltő hatású, állapította meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), ezért az Európai Bizottság a betiltását javasolja – írja a Guardian.
Az E171, azaz a titán-dioxid széles körben használt színezék a fehér élelmiszerekben, például rágógumiban, fehér csokiban, fogkrémben, gyerekeknek szánt szószokban, de krémekben és gyógyszerekben is alkalmazzák.
Az EFSA több ezer tanulmány elemzése után arra jutott, hogy az E171 genotoxikus, DNS-t károsító hatása nem zárható ki, és nem lehet megállapítani a napi bevitel biztonságos szintjét.
A titán-dioxid esetleges rákkeltő hatása régóta téma, 2019-ben Franciaország már betiltotta a használatát, de az Európai Unió többi országában – így Magyarországon is – engedélyezett a használata.
(Kiemelt kép: emy on Unsplash)