nlc.hu
Szabadidő

Joseph Laroche, a Titanic egyetlen színes bőrű utasa

Hősként halt meg a Titanic egyetlen színes bőrű utasa, Joseph Laroche

Joseph Laroche és családja eredetileg egy másik hajóra foglaltak jegyet. Végül a Titanickal indultak útnak, ám az óceán túlpartjára a családfő már soha nem érkezett meg.

Joseph Laroche 1886-ben Haitin született, tehetős családba. 15 éves korában eldöntötte, hogy mérnök szeretne lenni, ám mivel a hazájában nem volt  megfelelő iskola, ezért a franciaországi Beauvais-ba küldték tanulni. Itt ismerkedett meg Juliette Lafargue-gal, akit a diploma megszerzése után feleségül vett, majd 1909-ben megszületett az első gyermekük. 

Hiába rendelkezett Laroche a megfelelő végzettséggel és beszélt folyékonyan több nyelven is, a bőrszíne miatt nem kapott tisztességesen fizetett munkát a szakmájában. Időközben a neje újból teherbe esett, ám a második várandóssága alatt komoly egészségügyi problémák jelentkeztek nála. Bár felesége borkereskedő édesapja támogatta őket anyagilag, Laroche maga szeretett volna gondoskodni a családjáról, ezért úgy döntött, hazaköltöznek Haitira. Nagybátyja, Cincinnatus Leconte, aki ekkor már Haiti elnöke volt, állást is szerzett neki matematikatanárként. 

Laroche család

A Laroche család (Forrás: Wikimedia Commons)

Eredetileg 1912 vége felé akarták elhagyni Franciaországot, mivel azonban Juliette harmadszor is várandós lett, arra jutottak, korábban útra kelnek, hogy a baba már Haitin szülessen meg. Eredetileg az SS France hajóra foglaltak jegyet, ám kiderült, hogy a járaton a gyerekek nem étkezhetnek együtt a szüleikkel, ez pedig nem tetszett a házaspárnak, ezért átfoglalták a jegyeiket a Titanic másodosztályára.  A hajó 2223 utasa közül Laroche volt az egyetlen színes bőrű, aki ráadásul fehér feleségével és lányaival utazott, emiatt rengetegen tettek bántó megjegyzéseket a családra. 

A katasztrófa éjszakáján Joseph ébresztette fel a családot. Mentőmellényt adott a feleségére és a gyerekeire, a zsebeikben pedig elhelyezte minden értéküket. A családfő ezután a fedélzetre vezette nejét és két kislányát és elhelyezte őket egy mentőcsónakban. Ő maga azonban meg sem próbált beszállni, míg akár csak egyetlen nő vagy gyerek van a hajón.

Juliette és két kislánya túlélték a szerencsétlenséget, a Kárpátia mentette ki őket. Joseph hullámsírba veszett, a holtteste soha nem került elő. Özvegye és gyermekei április 18-án érkeztek meg New Yorkba, ahol az asszony úgy döntött, nem utazik tovább Haitire, inkább visszatér a hazájába. Egy hónappal később így is tett, kisfia végül Franciaországban született meg és néhai édesapja tiszteletére a Joseph nevet kapta.

Második lánya, Louise Laroche egyike volt a Titanic legtovább élt túlélőinek, 1998-ban, 87 éves korában hunyt el.

Sharon J. Willis amerikai zeneszerző három felvonásos operát írt Joseph Laroche életéről, melyet 2006-ban mutattak be.

Olvass még a Titanicról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top