nlc.hu
Szabadidő

Oltási igazolás Ausztriába

Ezt a nyomtatványt kell kitölteni, ha Ausztriába utazol

A magyar nyelvű oltási igazolást nem fogadják el az osztrákok, de letölthetők a megfelelő angol vagy német nyelvű űrlapok.
Határellenőrzés a járvány miatt

Ausztria szerdától enyhített a koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási korlátozásokon: akik igazolni tudják, hogy beoltották őket vagy átestek a betegségen, azok karanténkötelezettség és negatív teszt nélkül is beléphetnek az országba.

A Turizmus.com az Osztrák Idegenforgalmi Hivatal tájékoztatása alapján tisztázta a pontos szabályokat. Kiderült, hogy

22 nappal az első vakcina beadása után szabad a beutazás Ausztriába.

Erre három hónapig van lehetőség, a második oltás után pedig újabb 6 hónapig lesz érvényes az oltási igazolás. A Magyarországon használt oltóanyagok közül a Szputnyikot viszont egyelőre nem fogadják el. Akik már átestek a fertőzésen, a betegség után 6 hónapig léphetnek be szabadon az országba.

Fontos, hogy a betegséget, az oltást vagy a negatív teszteredményt angol vagy német nyelven kell igazolni, vagyis a magyar nyelvű oltási igazolványt nem fogadják el. Viszont letölthető az Ausztriában elfogadott nyomtatvány innen: angolul és németül.

És ha mindez még nem lenne elég, minden Ausztriába belépő utazónak regisztrálnia kell magát, hogy megszerezze az úgynevezett „utazás előtti engedélyt” (PTC, Pre-Travel Clearance). Ezt a hatóságok ellenőrzik a határon, és papír vagy digitális formátumban be lehet mutatni.

(Kiemelt kép: MTI / Varga György)

Még több hasznos utazási infó:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top