nlc.hu
Szabadidő

Angol nyelvű oltási igazolás

Több ország megköveteli a magyar turistáktól ezt az igazolást

A védettséget igazoló plasztikkártya és a magyar nyelvű oltási igazolás nem minden országban elég a beutazáshoz, valahol angol nyelvű dokumentumot kérnek.
Görögország

Több ország már eltörölte a karanténkötelezettséget és a negatív tesztet azon külföldi turisták számára, akik igazolni tudják, hogy megkapták a védőoltást. Sok esetben azonban a védettségi igazolvány nem elegendő, mert nem tartalmaz minden adatot, ezért angol nyelvű formanyomtatványra lehet szükség.

A Turizmus.com utazási portált arról tájékoztatta Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos, hogy az utazók kérésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ eddig is elküldte a formanyomtatványt. Ezenkívül a dokumentum a legtöbb oltóközpontban is elérhető, és rövidesen a Koronavirus.gov.hu oldalról is letölthető lesz. Jelenleg a Turizmus.com-ról tölthető le az angol nyelvű formanyomtatvány (pdf).

Az angol nyelvű igazolást – mely a személyes adatok mellett a vakcina típusát, sorszámát, és a két oltás dátumát is tartalmazza – az oltóorvos (tehát az oltóközpont, illetve az oltópont orvosa, vagy a háziorvos) állítja ki és hitelesíti az oltásnál kapott, magyar nyelvű igazolás alapján. Az angol nyelvű igazolásnak külön költsége nincs, és visszamenőleg, az oltások beadása után is igényelhető a háziorvosnál, illetve az oltóközpontban.

Jelenleg Magyarország hét országgal kötött kétoldalú megállapodást arról, hogy kölcsönösen elfogadják egymás oltási igazolásait. Horvátországba például akkor léphetünk be, ha a második oltás után eltelt legalább 14 nap. A horvátok nem követelik meg az angol nyelvű igazolást, elég a védettséget igazoló plasztikkártya és a papír alapú, magyar oltási igazolvány.

Az Ausztriába utazóknak viszont szükségük lehet az angol nyelvű igazolásra, mivel a belépés feltétele egy angol vagy német nyelven kiállított igazolás arról, hogy az illetőt már beoltották vagy átesett a betegségen. Görögországba pedig csak a második oltást követő 14. naptól lehet belépni, és erről angol, francia, német, olasz, spanyol vagy orosz nyelven kiállított oltási igazolást kérnek.

Beutazási szabályok a szomszédoknál:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top