nlc.hu
Szabadidő

Szerdán másfél évre lezárják a Lánchidat

Szerdán teljesen lezárják a Lánchidat a gyalogos és közúti forgalom elől

Szerda hajnali 4-ig mehetünk még át a Lánchídon, utána várhatóan felújítás miatt másfél éven át el lesz zárva a gyalogos és közúti forgalom elől.

A lezárás idején a közösségi közlekedés járművei sem hajthatnak át a hídon, ezért megváltozik a 16-os, a 105-ös, a 178-as, a 916-os, és a 990-es busz útvonala. A hiányzó szakaszok pótlásával összefüggő buszsávot alakítanak ki a Hegyalja úton, és új gyorsbuszjárat indul 110E jelzéssel az Apor Vilmos tértől a Bosnyák térig. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábbi tájékoztatása szerint a közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig zárva maradnak. A kivitelezési munkákat előreláthatóan 2023 augusztusában fejezik be – írja az MTI.

A Lánchíd májusban (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Lánchíd májusban (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

A Lánchíd rekonstrukciója során újjáépítik a közúti pályalemezt, teljesen elbontják és újjáépítik a járdákat, a megmaradó acélszerkezeteket javítják és gondoskodnak a rozsdásodás elleni védelmükről, a műemléki korlátokat felújítják, restaurálják. A földalatti lehorgonyzókamrákat szigetelik, felújítják és kiépítik ezek árvízi védekezési rendszerét, a budai oldalon lévő szellőzőket átépítik, a hídfőkben lévő gyalogos-aluljárókat kiszélesítik, a hídfők lépcsőit átépítik. Emellett restaurálják a kőoroszlánokat és visszaépítik a hiányzó műemléki elemeket, új, LED-technológiás közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel, továbbá felújítják a pesti rakparton lévő zászlótartó bástyákat, gyalogos-átkelőhelyet létesítenek a pesti hídfő északi és déli járdája között, valamint kiváltják és átcsoportosítják a hídon lévő közműveket. Júniusban két másik nagyberuházás is elindul Budapesten: a pesti alsó rakpart megújítása a Margit híd és a Parlament között, valamint a Blaha Lujza tér felújítása.

A Lánchídról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top