nlc.hu
Szabadidő

Vilmos Sándor holland király arany hintója

Sokak szerint rasszista szimbólumot használhat majd a holland király, Vilmos Sándor

A sokat vitatott, frissen restaurált arany hintót bemutató tárlatot maga Vilmos Sándor nyitotta meg.

Több mint öt éven át tartó restaurálás után bemutatták Vilmos Sándor holland király sokat vitatott arany hintóját az Amszterdam Múzeumban. Csütörtökön maga az uralkodó nyitotta meg a kocsi történetét bemutató tárlatot.

Sokak szerint rasszista szimbólumot használhat majd a holland király, Vilmos Sándor

Sokak szerint rasszista szimbólumot használhat majd a holland király, Vilmos Sándor.
Fotó: Petra Schönberger / Geisler-Fotopr / Geisler-Fotopress / dpa Picture-Alliance via AFP

Az oldalán látható, rasszistának számító festmények miatt sokan a holland gyarmati birodalomban uralkodó rasszizmus és rabszolgaság szimbólumának tartják a korábban rendszeresen használt járművet.

A várostörténeti múzeum nagy részletességgel mutatja be a hintó történetét és megvilágítja a rasszizmusról szóló vitát is, amelyet a Hódolat a telepesek címet viselő képek váltották ki. Ezeken egy trónon ülő fehér nő látható, lábaihoz fekete emberek térdelnek és ajándékot kínálnak neki.

Arról egyelőre nem született döntés, hogy Vilmos Sándor király és felesége, Máxima valaha utazik-e még a hintón. A mintegy 120 éves kocsi fontos szimbólum a monarchia számára. Az amszterdami polgárok ajándékozták Vilhelmina királynőnek 1898-as trónra lépése alkalmából. A hagyományok szerint a királyi pár minden évben egyszer, szeptemberben utazik a hintón a parlamentbe.

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top