nlc.hu
Szabadidő

Richard Branson indulhat az űrbe

Eljött az idő: az angol milliárdosnál meg lehet venni a jegyet az űrutazásra

Ugyanis az amerikai szövetségi kormány megadta az engedélyt, hogy a Virgin Galactic utasokat szállíthasson az űrbe Új-Mexikóból. Richard Branson, a Virgin alapítója évek óta várt erre a pillanatra.

Richard Branson űrhajóvállalata pénteken jelentette be, hogy a Szövetségi Repülésügyi Hatóság (FAA) kiadta az ehhez szükséges jogosítványt számukra. A HVG szerint a vállalat még három tesztrepülést hajt végre, a legközelebbit még idén nyáron. Az eredeti tervek szerint idén Branson is részt venne egy tesztrepülésen, a fizetős utasok szállítása pedig jövőre kezdődne.

Jeff Bezos Blue Origin vállalata július 20-án indítja útnak saját rakétáját az űrbe Texasból. A Blue Origin és SpaceX űrkapszuláival ellentétben (ezeket a földről indítják újrafelhasználható rakétákkal) a Virgin Galactic szárnyas űrhajóját a levegőből, egy repülő gyomrából indítják útnak. Az űrhajó 2018 óta háromszor jutott fel az űrbe, két pilótával a pilótafülkében, a második útra pedig a vállalat egy harmadik alkalmazottját is felvitték.

Fotó: Virgin Galactic Facebook

Fotó: Virgin Galactic Facebook

A harmadik tesztrepülésen, amely májusban zajlott, az űrhajó 89 kilométeres magasságba jutott fel. A teszt jól sikerült, ennek köszönhető, hogy kiadták a szövetségi engedélyt. Michael Colglazier, a Virgin Galactic vezető illetékese elmondta: a május 22-i sikeres tesztrepülés után, és az FAA engedélyének birtokában még idén nyáron végrehajtják az első teljes legénységgel zajló tesztet is.

Az űrrepülésekre már több mint 600 jelentkező foglalt helyet. A jegyeket először 250 ezer dolláros (74 millió forintos) áron hirdették meg, de az árak valószínűleg emelkedni fognak az új jelentkezők számára. A Blue Origin még nem adott el jegyeket a közönségnek, és azt sem árulták el, hogy mennyibe fog kerülni. Amit tudni, hogy az Amazon alapítója, Jeff Bezos a bátyját és két másik embert is magával visz az űrbe július 20-án, az első Holdra szállás 52. évfordulóján.

Űrsztorik:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top