nlc.hu
Szabadidő

Teherautókkal terelték az elefántokat Kínában - videó

Teherautókkal terelték a másfél éve kóborló elefántokat Kínában – videó

Nagyszabású akció volt, de megérte.

Egy 37 éves teherautósofőr Jünnan tartományban néhány héttel ezelőtt különleges megbízást kapott a cégtől, amelynek dolgozik: egy 14 ázsiai elefántból álló csordát kellett követnie. Augusztus 8-án este 8 óra körül vele együtt még több tucat fuvarozó várta, hogy az állatok átkeljenek a Jüancsiang folyón hídján, és tovább folytathassák az útjukat eredeti élőhelyük felé. 

A csorda még 2020 márciusában indult útnak a Kína délnyugati részén lévő Hszisuangbannai Természetvédelmi Területről, tavaly novemberben érkeztek meg Pu’er városába, ahonnan április közepén indultak tovább. A csorda eddig 1300 kilométert tett meg, és a hídon való átkeléssel pedig még messze nem ér véget az útjuk, ekkor még mindig mintegy 200 kilométerre voltak a céltól, ha minden igaz. 

1978 óta a vadon élő elefántok száma Jünnanban kb. 150-ről mintegy 300-ra emelkedett. És míg az 1990-es évek közepén a faj csak egy rezervátumban és egy természetvédelmi területen fordult itt elő, azóta sokkal nagyobb területen kóborolnak, akár falvakba vagy mezőgazdasági területeken is felbukkannak élelmet keresve. A nagy akciót több mint 25 000 rendőr segítette, több mint 1500 jármű segített az élelem szállításában és terelésben. Az elmúlt bő egy év alatt összesen több mint 150 000 embert evakuáltak a vándorlási útvonal mentén és több mint 771 000 dollár biztosítást fizettek ki az elefántok okozta károk fedezésére.

(via China Daily/Telex)

elefánt

Elefántborjú anyukájával 2020. augusztusában Yunnan tartományban. (Fotó: TPG/Getty Images)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top