nlc.hu
Szabadidő

Hihetetlen Történelem podcast

Hihetetlen Történelem: egy podcast, amitől megkedveltem a történelmet

Gyerekkoromban nem voltam jóban a történelemmel, azt hittem azért, mert nincs agyam hozzá, erre tessék, most kellett kiderülnie, hogy igazából nem a felfogásommal volt gond.

Egész gyerekkoromban szenvedtem a történelemórákon vagy nemes egyszerűséggel leborultam a padra és csendben elaludtam. Ennyi előnye volt annak, hogy jó magasra nőttem, hátra ültettek, a hátsó padban pedig kevésbé látszott, ha szundikáltam. A törióra nekem csak értelmetlen háborúkról és még értelmetlenebb évszámokról, királyok születéséről és haláláról szólt. Azt gondoltam, biztos velem van a baj, hogy nem érdekel, milyen nagy múltra tekintünk vissza, és nyögvenyelősen tudom csak leszuszakolni a torkomon a régi eseményeket. Egészen addig hittem ezt, míg meg nem ismertem idén a Hihetetlen Történelem című podcastot.

Az első adás, amit meghallgattam a podcastból, a Szexualitás a náci Németországban címen fut, és sokkal többet nyújt, mint amit a címe ígér. Nemcsak a történelmi tényeket járják körbe a készítők, Tündi és Andris, hanem elmagyarázzák az összefüggéseket és rávilágítanak arra is, ha egy történelmi esemény párhuzamba állítható a mai valóságunkkal. Olyan hasznos tudást és gondolatokat adnak ezzel át, ami jóval túlmutat a történelemkönyvekben és az iskolában tanultakon. Az már csak hab a tortán, hogy a történelem legérdekesebb aspektusait fogják meg, pont azokat a témákat, amik valahogy kimaradtak a tananyagból.

A podcast két gazdájának egyébként nem történelmi végzettsége vagy munkája van, Tündi pénzügyi területen dolgozik egy multinacionális cégnél, Andris pedig gépészmérnök egy tervezőirodában. A kérdésre, hogy miért vágtak bele mégis épp egy történelmi podcast készítésébe, Andris válaszolt: „Régóta podcasthallgató voltam már, amikor megszületett az ötlet, hogy csináljunk egy saját műsort. Jellemzően munka és sportolás közben hallgattam különböző adásokat, de hamar rájöttem, hogy ha egy héten háromszor-négyszer elmegyek futni, akkor a hét második felére elfogy a hallgatnivalóm. (Másfél év alatt ez szerencsére megváltozott, és tucatnyi olyan podcast van, amit szívesen hallgatok.) Ehhez hozzájött az is, hogy a történelemi témák kimondottan érdekeltek volna, viszont magyarul nem találtam egy történelmi műsort sem.

Ezek mellett lépten-nyomon olyan történetekre akadtam az olvasmányaimban vagy az interneten, amiket szívesen megosztottam volna másokkal is – emlékszik vissza Andris. – Így született meg a Hihetetlen Történelem podcast ötlete. Az első adást még egyedül tartottam, viszont pár perc felvétel után rájöttem, hogy így túlságosan száraz és monoton lesz, és sokkal jobb lenne, ha Tündivel közösen készítenénk az adásokat. Ma már kicsit mókásnak hat, hogy a második adásban Tündit úgy mutattam be, mint egy meghívott vendéget, hiszen onnantól kezdve együtt csináljuk az egészet és a »vendégem« azóta is minden epizódban szerepel.”

Ezt a podcastet hallgatni kell

A Hihetetlen Történelem podcast készítői: Andris és Tündi (Kép: magánarchívum)

A történelem szeretetét Andris még gyerekkorából hozta: „Anyukám rendszeresen elmesélte, hogy milyen érdekességeket hallott a rádióban, de amikor nyaraltunk, akkor is mindig ismert valamilyen helyi történetet, amit korábban sosem hallottam. Alapvetően ezek az emlékek sokkal inkább hozzásegítettek a történelem megszeretéséhez, mint a gimnáziumi oktatás, ahol matek-töri faktra jártam egy társadalomtudományra szakosodott osztályban. Kapcsolódásom a törihez később sem lett szorosabb, mivel a mérnöki pályát választottam és jelenleg is műszaki területen dolgozom.”

Tündi pedig az a fajta ember volt, amilyen én is: nem annyira kedvelte korábban a történelmet, sosem volt a kedvenc tantárgya, a törirajongás később jött az életébe: „Több hallgatónktól is kaptunk olyan üzenetet, amiben azt írták, hogy korábban nem szerették a történelmet, de a podcastünk felkeltette az érdeklődésüket iránta. Valahogy így vagyok ezzel én is. Az olvasás és az utazás szeretete viszont meghozta a kedvemet ahhoz, hogy minél több múltbeli történetet ismerjek meg. Foglalkoztatnak korunk társadalmi kérdései is, ahhoz pedig, hogy értelmezni tudjuk a jelent, gyakran meg kell ismernünk a múltat.”

Történelmi podcastet mindenkinek

A Hihetetlen Történelem című podcast logója (Kép: magánarchívum)

Aki pedig azt hinné, hogy egy-egy ilyen történelmi podcast epizódot könnyű összehozni és csak annyi energia van benne, amennyit a mikrofon előtt töltenek a készítői, az nagyot téved. Ugyanis Tündi és Andris nagyjából 30 órát készül egy adásra, könyveket, cikkeket olvasnak el az adott témában, komoly kutatómunka előzi meg azt a egy órányi könnyednek tűnő történelmi csevegést, ami eljut hozzánk, hallgatókhoz, és még az utómunka, vágás is vár rájuk a felvétel után. Ám a sok munka meghozza a gyümölcsét, egyre népszerűbbek az adások, és egyre többen vagyunk, akikben a Hihetetlen Történelem podcast epizódjain keresztül ébredt érdeklődés a történelem iránt.

Aminek pedig személy szerint a legjobban örülök, hogy a saját gimnazista lányom jött oda hozzám, amikor hallgattam a Hasfelmetsző Jack című epizódot főzés közben, és megkérdezte, hogy mi ez, mert ő is akarja hallgatni. Remélem, elterjeszti a korosztályában, és minél több kamasz ébred rá ezen keresztül, hogy a történelem érdekesebb is lehet, mint amit esetleg a tanórákon tapasztalnak. Ez pedig egybecseng Tündi és Andris céljaival is: „Számunkra a legnagyobb elismerést és motivációt az jelenti, amikor a hallgatóink visszajeleznek, hogy tetszik nekik, amit csinálunk – nyilatkozták a podcast készítői. – Egyre többen küldenek nekünk üzenetet, amiben megírják a véleményüket, építő jellegű kritikákat adnak vagy témajavaslattal állnak elő. Minden visszajelzésért hálásak vagyunk, örülünk annak, hogy a hallgatóink is formálják a podcastet. Emellett azt érezzük, hogy van értelme annak, amit csinálunk, ismeretterjesztő podcastként értéket tudunk adni az embereknek.”

Könyvet is ajánlunk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top