nlc.hu
Szabadidő

Porördög és délibáb a kardoskúti Fehér-tóban

Látványos porördögöt és délibábot fotóztak a kardoskúti Fehér-tóban

A meleg, száraz időjárás kedvez a légköroptikai jelenségek kialakulásának, ennek köszönhető, hogy porördögöt és délibábot fotóztak a kiszáradt kardoskúti Fehér-tóban.

Hetek óta teljesen száraz a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tó medre, és az utóbbi hetek igencsak meleg időjárása kedvez néhány látványos légköri jelenség kialakulásának – olvasható a nemzeti park honlapján.

Noha egy csepp víz sincs a mederben, az alábbi fotón mégis mintha a sekély vízfelszínen tükröződne a megfigyelőtorony és a kutatóház. Ez a jelenség nem más, mint a délibáb, amely tulajdonképpen egyfajta fénytörés, melynek kialakulásához gyors felmelegedésre alkalmas földfelszín szükséges.

Délibáb a kardoskúti Fehér-tónál

Délibáb a Körös-Maros Nemzeti Parkban található kardoskúti Fehér-tó kiszáradt medrében (Fotó: KMNP/Palcsek István Szilárd)

A napos, száraz időjárás, a gyorsan melegedő felszín a kisméretű forgószelek, portölcsérek kialakulásának is kedvez. A lenti képen látható porördög a Fehér-tó medrében keletkezett, és az abban lévő portól vált fehér színűvé.

Porördög a kardoskúti Fehér-tóban

Porördög a Körös-Maros Nemzeti Parkban található kardoskúti Fehér-tó kiszáradt medrében (Fotó: KMNP/Palcsek István Szilárd)

Mint írják, a felszín közelében felhevült és ezáltal a környezeténél könnyebbé vált légrész gyors emelkedésbe kezd, benne alacsony légnyomás alakul ki. A nyomáskülönbség révén kialakuló légbuborékba minden irányból levegő áramlik, ami aztán forgó mozgásba kezd. A gyors feláramlás miatt eközben a termik megnyúlik, így egyre gyorsabbá válik a függőleges tengely menti örvénylés. Az így kialakult kis forgószeleket porördögként is emlegetjük.

Még több látványos légköri jelenség az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top