nlc.hu
Szabadidő

Pávafalva gémeskútjai

A romániai Pávafalváé a világ egyik leglátványosabb tere

A romániai Vráncsa megyében fekvő települést világrekordot döntött a gémeskútjaival.

A legsűrűbben elhelyezkedő kutak világrekordja hivatalosan is létezik, és egy Romániában található település, Păunești, magyarul Pávafalva birtokolja azt. A falu egyik terén 30 gémeskút áll egy alig 250 négyzetméteres területen. A gémeskutak többsége 200 évnél is idősebb és a mai napig is működik.

Pávafalva

Fotó: facebook.com/Paunestivrancea

„Az akkori gazdag családok építtették őket és a mai napig is büszkék lehetünk rá. Eleinte több, mint 80 volt belőlük, azonban biztonsági okokból jó néhányat már régen megszüntettek” – nyilatkozta a település polgármestere Gheorghe Popa a Worldrecordacademy.org-nak.

A gémeskutakhoz helyi hagyományok is kapcsolódtak, ilyen volt például, hogy ha egy falubeli lakos elhunyt, a családjának a halála után 40 nappal ki kellett tisztítania egy kutat vagy egy újat kellett építenie. Az első világháborúban a környék döntő harcok helyszíne volt, a gémeskutak pedig folyamatos ivóvízellátást biztosítottak a harcoló katonáknak.

Az ódon gémeskutak egy része a máig is aktív használatban van, főleg állatokat itatnak belőle, de a település idősei olykor maguk is isznak a vízből. Egy 80-as éveiben járó lakos, Ifrim úr például azt a kutat használja, melyet még a felmenői építettek még 1820-ban, a falu pedig a közelmúltban felújíttatta azt.

„Szeretnék ismertté tenni a gémeskutakat, hiszen különlegesek és a településre vonzhatják a turistákat” – monda a polgármester.

via

Még több különleges hely

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top