nlc.hu
Utazás

Szászavinc története

Mérgező tó nyelte el a bájos erdélyi falucskát

A nyolcvanas évek közepén még közel ezren lakták a falut, melyre ma már csak egy templomtorony emlékeztet.

Szászavinc – románul Geamăna – egykor bájos, élettel teli falucska volt az Erdélyi-érchegységben. A település nevét 1825-ben említették először hivatalosan, még Válye-Vintz néven. 

Szászavinc

A falu egyik épületének romjai (Fotó: Getty Images)

A település sorsa akkor pecsételődött meg, amikor Nicolae Ceauşescu 1977-ben engedélyt adott a közeli veresvölgyi rézbánya megnyitására. Akkoriban még a falu lakosai is kedvezőnek látták a lehetőséget, hiszen anyagi jólétet reméltek tőle, azonban keserűen csalódniuk kellett. A nyolcvanas évek elején a román állam kártérítés ígéretével vett rá közel 400 családot, hogy hagyják el otthonaikat és földjeiket a bánya bővítése érdekében, azonban a pénz, melyet végül kaptak, nem volt elegendő ahhoz, hogy máshol új életet kezdhessenek.

Szászavinc

A magasból (Fotó: Getty Images)

1986-ban még közel ezren lakták a települést, ekkor azonban a bányából távozó, mérgező hordalék elkezdett a völgybe áramlani és lassacskán ellepte a falut, így a még megmaradt lakosságnak nem volt más választása, mint elmenekülni innen, hátrahagyva otthonaikat, életük munkáját, szeretteik sírjait a temetőben. Az egykori település helyén ma egy 130 hektáros,  kénsavas zagytározó terül el, melyből csupán az egykori görögkatolikus templom tornya emelkedik ki, mely valaha a falu melletti dombtetőn állt.  

Szászavinc

Csak a templomtorony látszik ki a zagytározóból (Fotó: Getty Images)

A templom mementóként emelkedő épületét egyébként néhány évvel ezelőtt a bányavállalat le akarta rombolni, ám ez az egykori lakosok tiltakozásának köszönhetően nem valósult meg. A bánya ugyanakkor még mindig aktív, a tó narancsvörös, szennyezett vizének szintje pedig évente nagyjából egy métert emelkedik, így csak idő kérdése, és a templomtornyot is elnyeli majd.

Szászavinc

Egykor itt emberek éltek (Fotó: Getty Images)

Beutazás Romániába

A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint, cikkünk megírásakor, magyar állampolgár Magyarország területéről korlátozás nélkül léphet be Románia területére, mivel az érvényben lévő zónabesorolás szerint hazánk zöld zónába tartozik.

Magyar állampolgár más ország területéről viszont csak az adott ország zónabesorolásának megfelelő korlátozásokkal léphet be. A magyar „védettségi igazolványt” a román hatóságok nem fogadják el, az Európai Uniós COVID-igazolványt azonban igen. Sárga/vörös zónából érkező gyermekek 6 éves kor alatt korlátozásmentesen utazhatnak be, míg 6 éves kor felett, 16 éves korig 1 db 72 óránál nem régebbi PCR-teszt szükséges a beutazáshoz.

Még több kísérteties hely

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top