nlc.hu
Szabadidő

A Velencei Filmfesztivál fődíjas filmje

Illegális abortuszról szóló dráma nyerte a Velencei Filmfesztivál fődíját

A francia filmrendező elárulta, dühvel csinálta a díjnyertes filmet.

Audrey Diwan hatvanas években játszódó, Happening című drámája nyerte el a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán-díját. A film Annie Ernaux azonos című, önéletrajzi ihletésű regényének adaptációja, amely a hatvanas években játszódik, amikor az abortusz még illegális volt Franciaországban.

Diwan

Audrey Diwan az Arany Oroszlánnal- Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

Ezt a filmet dühvel csináltam. És közben vágyakkal is. Hasból, zsigerből, szívből, fejből. Azt akartam, hogy a Happening egy élmény legyen” – nyilatkozta Diwan a díjátadón.

Diwan a 6. nő, aki Arany Oroszlán-díjas filmet rendezett. Korábban Chloe Zhao (A nomádok födje), Margarethe Von Trotta (Ólomidő), Agnes Varda (Sem fedél, sem törvény), Mira Nair (Esküvő monszun idején) és Sofia Coppola (Made in Hollywood) vehette át a díjat Velencében.

A szombati díjátadóval lezárult az őszi szezon első nagy filmfesztiválja, amely átütő sikert aratott, mivel a mustra pandémiás biztonsági előírásai szigorúak, a filmek pedig erősek voltak.

(MTI)

Olvass még a Velencei Filmfesztiválról az nlc-n!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top