nlc.hu
Szabadidő

Bartek Ostalowski, aki karok nélkül lett profi autóversenyző

Ez a lengyel férfi karok nélkül lett profi autóversenyző

Bartek Ostalowski karok nélkül irányítja a versenyautóját úgy, ahogy mások ép végtagokkal sem képesek.
Bartek Ostalowski, a lengyel férfi, aki karok nélkül lett profi autóversenyző

Bartek Ostalowski egy motorbalesetben mindkét karját elveszítette 2006-ban, de még ez sem gátolta meg abban, hogy mindenáron elérje az álmát, és egy nap profi autóversenyző legyen. Az akkor 20 éves lengyel fiatalember gyakorolni kezdett, és három év alatt eljutott oda, hogy képes lett csupán a lábával irányítani egy versenyautót. Ma is ő az egyetlen hivatásos autóversenyző, aki a lábával kormányozza a járművét.

„Hallottam valakiről Lengyelországban, akinek hozzám hasonlóan nem volt karja, de gond nélkül vezetett autót a mindennapokban. Miután találkoztam vele, annyira erős volt az álmom és a motorsport iránti szenvedélyem, hogy eldöntöttem: egy nap visszatérek az autóversenyzéshez” – mondta Ostalowski.

A kitartása és az elhatározás mellett arra is szükség volt, hogy állapotának megfelelően átalakítsa a Nissan Skyline GT-R versenyautóját. A kocsiba új motort és egy másik sebességváltót szereltek be. Az ambiciózus lengyel pilóta a jobb lábával nyomja pedálokat, míg a bal lábával kormányoz. A sebességváltót a vállával vezérli.

Miután Ostalowski nevet szerzett magának a lengyel autósportban, egy még nagyobb kihívás mellett döntött: driftversenyzőnek állt. Az autóversenyzés gumicsikorgatós válfaja gyors reakciókat, precíz koordinációt és irányítást igényel, Bartek azonban erre is képes volt csupán a lábával. Teljesítményét jól mutatja, hogy 2019-ben kilencedik helyen végzett 50 versenyző közül a lengyel driftbajnokságban.

Ostalowski története a legjobb példa arra, hogy nincs lehetetlen. Ő is arra buzdítja a mozgássérült embereket, hogy higgyenek magukban, és ha az az álmuk, akkor próbálják ki magukat az autó-motor sportban is.

(Oddity Central)

(Kiemelt kép: Instagram/Bartek Ostalowski)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top