nlc.hu
Szabadidő

10 dolog, amit nem tudtál Barbie pasijáról, Kenről

10 dolog, amit nem tudtál Barbie pasijáról, az idén 60 éves Kenről

Ahhoz képest, hogy Ken már hatvanéves, egész jól tartja magát. Nyilván segít neki ebben az örökifjú Barbie társasága és szerelme, és persze a rajongó gyerekek soha szűnni nem akaró szeretete. De mit kell tudnunk Barbie hű társáról, Kenről?
  • Ken először 1961-ben mutatkozott be a nagyközönségnek, ami azt jelenti, hogy két évvel fiatalabb Barbie-nál (ezek szerint Barbie nem az idősebb pasikra bukik). A nevet a feltalálói, Ruth és Elliot Handler fia után kapta, amivel csak folytatták a családi hagyományt, ugyanis Barbie-t meg a lányuk után nevezték el. Először egy tévéreklámban szerepelt együtt Barbie-val.
  • Az első Ken babáért 3 dollár 50 centet kértek a boltokban, ami inflációval együtt ma 31 dollár lenne. A fürdőgatyás babát kétféle verzióban, szőke és barna hajjal lehetett megvásárolni. Ken nagyjából 1,3 centiméterrel magasabb Barbie-nál.
Az első Ken baba 1961-ből (fotó: Mattel)

Az első Ken baba 1961-ből (Fotó: Mattel)

  • Az igazi Ken Handler nem tartotta sokra a róla elnevezett játékfigurát. Zavarta, hogy más sem érdekli, csak a szórakozás meg a strandolás, és a lányainak sosem vásárolt Barbie és Ken babákat. Ötvenévesen halt meg, éppen a lánya esküvőjének délutánján egy AIDS-fertőzés miatti komplikáció következtében.
  • Igazából sosem merült fel komolyan, hogy Ken babának valaha is péniszt tervezzenek. A legmerészebb terv még az volt, hogy Ken ágyéktájékon egy kicsit jobban domborodjon, de még ezt se valósították meg. Attól tartottak, hogy bármilyen péniszre való utalással a babán ártanának mind Ken baba, mind a Mattel vállalat image-ének, ezért abban maradtak, hogy a baba nemi szerv szinten inkább semleges marad.
  • Bár Kennek az évtizedek során rengeteg különböző foglalkozása volt, a leghíresebb máig a munka nélküli, strandon feszítő Ken, akit egy szál fürdőgatyában, különböző strandkiegészítőkkel lehetett megvásárolni. Ezt a változatot tucatnyi alkalommal adták ki, de szorosan követi őt a népszerűségben turista Ken és herceg Ken is.
Ken és egy valódi kockahas (Photo by Miguel Villagran/Getty Images)

Ken és egy valódi kockahas (Fotó: Miguel Villagran/Getty Images)

  • Az idők során több mint 250 verzióban adták már ki Ken babát, és 40 különböző foglalkozása volt. Ezek közül a legértékesebbek természetesen a gyűjtői, limitált kiadások a hatvanas és hetvenes évtizedekből.
  • Minden idők legsikeresebb Kenjét Earring Magic Kennek hívják, és leginkább azért vált a legtöbbet eladott Ken babává, mert meleg ikonként vonult be a köztudatba. Earring Magic Ken még 1993-ban jelent meg a piacon. Akkoriban a Mattelnél bizonytalanok voltak abban, hogy folytassák-e a Ken babák gyártását, ezért egy közvélemény-kutatáson mérték fel, akarnak-e a kislányok új Ken babát. Az eredmény az lett, hogy akarnak, viszont azt is szeretnék, hogy Ken legyen menőbb arc. Ennek eredménye lett a fülbevalós, lila mellényes és rózsaszín inges Ken, akit felkaptak a melegek és rengeteget vásároltak belőle.
Earring Magic Ken (Photo by Yvonne Hemsey/Getty Images)

Earring Magic Ken (Fotó: Yvonne Hemsey/Getty Images)

  • Ken és Barbie egyszer már szakítottak. A nagy eseményre 2004-ben került sor, 43 évnyi boldog párkapcsolat után. Néhány hónappal a szakítás után Barbie már egy ausztrál szörfössel, Blaine-nel volt együtt. A külön élet hét évig tartott, 2011-ben ugyanis a Mattel visszahozta Kent, nem utolsósorban azért, mert abban az évben ünnepelték a figura születésének ötvenedik évfordulóját.
Ken ötvenedik szülinapi bulija (fotó: Miguel Villagran/Getty Images)

Ken ötvenedik szülinapi bulija (Fotó: Miguel Villagran/Getty Images)

  • „Ahogy Barbie, úgy Ken is folyton változik, és mindig az adott korszakot tükrözi vissza” – mesélte Robert Best, a Mattel Barbie részlegén dolgozó design-rendező, ezzel indokolva, hogy 2021-ben miért pont egy influenszer Kennel rukkoltak elő.
  • Az idők során a plasztikai műtétek nemcsak arra adtak lehetőséget, hogy lányok átváltoztassák magukat egy élő Barbie babává, hanem arra is, hogy a fiúk is megcsinálják ugyanezt, csak éppen Kennel. A bizarr átváltozásokról itt az nlc-n is jó néhány alkalommal beszámoltunk már, például itt meg itt.

Ken után jöhet Barbie is?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top