nlc.hu
Szabadidő

Magyar Zoltán olimpiai bajnok tornász a testi fenyítésről

„Pofonok nélkül nem lettem volna olimpiai bajnok” – Magyar Zoltán olimpiai bajnok tornász a testi fenyítésről

Magyar Zoltán olimpiai bajnok tornász szerint az edzője kegyetlen ember volt, de ez kellett a sikerhez.

Miután Cseh László és több úszó azt állította, hogy Turi György edző fizikailag és lelkileg bántalmazta őket, Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász beszélt arról a Blikknek, hogy az ő gyerekkorában a lelki és a testi fenyítés a sport része volt.

Kezdetben, kisgyerekként volt a kokizás, aztán, amikor idősebbek lettünk, az ütés, a pofon, majd kamaszként a csúnyán nézés, a szúrós tekintet, ha elrontottál valamit, ami a legrosszabb volt mind közül

– árulta el Magyar Zoltán, aki ma a Magyar Torna Szövetség elnöke.

Magyar Zoltán

A magyar sport kategóriában Prima Primissima-díjra jelölt (majd díjazott) Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász, a nemzet sportolója, a Magyar Torna Szövetség elnöke az FTC tornacsarnokában 2018. november 6-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A Ferencváros örökös bajnoka úgy véli, a sportban semmit sem adnak ingyen, ő a pofonokkal fizetett a sikerért. „Magamtól, önszorgalomból biztosan nem sikerült volna a csúcsra jutnom, a pofonok nélkül nem lettem volna olimpiai bajnok, s nem lennék a Nemzet Sportolója sem.”

Arról is beszélt, hogy az ötvenes-hatvanas években elfogadott volt, hogy „ütöttek minket otthon, az iskolában és a sportpályán”. Mint fogalmazott, az edzője, Vígh László „kegyetlen ember volt, de letérdelek előtte és megcsókolom a kezét, mert ez kellett ahhoz, hogy belőlem kétszeres olimpiai bajnok legyen”.

A nemzet sportolója egyébként a mai napig tartja a kapcsolatot a most 80 éves nyugalmazott trénerrel. Vígh László elismerte, hogy a mai világban botrányos, ahogy ő a tanítványait trenírozta, de így hozta ki belőlük a maximumot.

Előfordult, hogy odacsaptam egyet a gyereknek a saját érdekében, hogy kicsit keményebben dolgozzon. Simogatással, puszilgatással nem lehetett sikert elérni

– mondta Vígh László, aki szerint a siker őt igazolta.

Bántalmazás a sportban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top