nlc.hu
Szabadidő

Így zajlott az oltási akcióhét első napja

Elindult az oltási akcióhét, az uniós biztos figyelmeztetett, hogy a negyedik hullámot főként az oltatlanok okozzák

Az első órákban több mint ötvenezren kapták meg itthon a koronavírus elleni oltásukat.

Hétfőn kezdődött az az oltási akcióhét, vagyis amikor előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is lehetőség volt felvenni a koronavírus elleni oltást. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, számos helyen sorok kígyóztak a kórházak előtt, és György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkárának közlése szerint délig az ország oltóhelyein 51 ezer koronavírus elleni oltást adtak be. 

A beadott vakcinákból 42 ezer harmadik oltás volt, és mintegy hétezren voltak azok, akik az első adagot kapták meg, a többi értelemszerűen második oltás volt. Ahogyan az előbbi adatok mutatják, arányiban kevesebben voltak azok, akik egészen eddig vártak az első oltással, de György István szerint hétfőn délig beadott mintegy 7 ezer  első adagos vakcina az elmúlt másfél-két hónap napi teljesítményének a sokszorosa.

Mindeközben Sztella Kiriákidész egészségügyért felelős uniós biztos, az Európai Parlament hétfői plenáris ülésén Strasbourgban kijelentette, a koronavírus-járvány újjáéledését, a negyedik hullámot főként az oltatlanok okozzák, és a vakcinákkal kapcsolatos téves információk csak tovább rontják a helyzetet.  Az EU-tagállami járványügyi intézkedések összehangolásáról folytatott vita keretében a biztos hangsúlyozta: egyértelmű tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy a koronavírus elleni oltóanyag a legerősebb eszköz a lakosság egészsége biztonságának garantálásra.

“A vakcinák hatékonyak a súlyos megbetegedések kialakulása ellen, beoltva el lehet kerülni a kórházi kezelést és a haláleseteket is, még a jelenleg domináns delta változat esetében is” – emelte ki.  Hozzátette ugyanakkor, hogy egészen addig, amíg Európa nem éri el a megfelelő átoltottsági szintet, továbbra is szükségesek lesznek a “nem-gyógyszerészeti” beavatkozások, tehát a járványügyi rendelkezések, továbbá a dezinformáció elleni küzdelem. Mint mondta, az Európai Unió közvetlen támogatást nyújt azoknak az országoknak, ahol éppen a legsúlyosabb a járványhelyzet, ezekben az országokban jellemzően a legalacsonyabb az átoltottság  -tette hozzá.

(RTL Klub/MTI)

koronavírus elleni vakcina

Oltásra várakozók a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház újonnan megnyitott oltópontja előtt 2021. november 22-én. (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top