nlc.hu
Szabadidő

Karikó Katalin a pandémia végéről

Karikó Katalin látja a járvány végét? Az biztos, hogy optimista

Ha az omikron variáns nem okoz olyan súlyos megbetegedéseket, eközben pedig kiszorítja a delta variánst, az egy elég biztató helyzet a jövőre nézve. Karikó Katalin a Kossuth Rádiónak adott interjút.

Egyre többen beszélnek arról – nálunk Rusvai Miklós mondta el – , hogy van rá némi esély, hogy az omikron variáns hozza el a pandémia végét. Karikó Katalin szerint ezt korai lenne még kijelenteni, mert ehhez várni kell az adatokkal, mindenesetre ő optimista, főképp, ha kiderül, hogy az omikron a fertőzőképessége ellenére nem okoz olyan súlyos tüneteket – idézte a Portfolio Karikó Katalin Kossuth Rádiónak adott interjúját.

Karikó Katalin

Karikó Katalin Oviedóban, idén októberben (fotó: MTI/EPA/EFE/Eloy Alonso)

A kutató elmondta, hogy amennyiben az omikron ellen új oltásra lenne szükség, azt két hét alatt el lehet készíteni. A nagy kérdés inkább az, mennyi idő alatt lehet legyártani. Dél-Afrikában a kórházba került omikron fertőzöttek nagy része nem volt beoltva, és akik intenzív osztályra kerültek, azoknak eleve volt valamilyen légúti betegsége. Egyelőre kevés az adat ahhoz, hogy biztosan ki lehessen jelenteni, hogy jobban terjed a delta variánsnál. Karikó emellett mesélt még a gyerekek oltásáról, amiről elmondta, hogy ugyanaz az oltóanyag, mint a felnőtteké, csak kisebb adagban. Ő is felhívta a figyelmet arra a közösségi médiában terjedő álhírre, miszerint járvány közben nem szabad oltani, és elmondta, hogy nagyon is szükséges a járvány közbeni oltás. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fertőzésnél az is számít, milyen mennyiségű vírust lélegzett be valaki: emiatt fordulhatott elő, hogy fiatal, egészséges orvosok haltak meg, mert a szervezetük olyan nagy mennyiségű vírussal találkozott. Elmagyarázta, hogy nemcsak az számít, hogy milyen és mennyi ellenanyag van a szervezetben, hanem az is, milyen az adott személy egészségi állapota: krónikus légzési betegségekkel küzdőknél különösen nagy pusztítást tud végezni a koronavírus, de veszélyesebb a helyzeti a keringési betegségekkel és a vesebetegséggel küzdőknek is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top