nlc.hu
Szabadidő

Sarah Forbes Bonetta élete

Rabszolgalányból lett a brit királynő kedvence Sarah Forbes Bonetta

5 éves volt, amikor megölték szüleit, ő maga rabszolga lett, ám egy szerencsés fordulatnak köszönhetően Viktória királynő udvarába került a zseniális képességekkel megáldott kislány.

Sarah Forbes Bonetta Aina néven 1843-ban született a nigériai  Oke-Odanban, a joruba etnikum tagjaként. 5 éves volt, amikor a Dahomey királysággal folytatott háborúban a szüleit megölték, őt pedig fogságba ejtették. Gyermekrabszolgaként Ghezo dahomeyi király udvarába került. 1850-ben Frederick E. Forbes, a királyi haditengerészet kapitánya a brit kormány megbízottjaként Dahomey-ban járt. Forbes meggyőzte a királyt, hogy adja oda Sarah-t Viktória királynőnek, mondván: „Ajándék lesz a feketék királyától a fehérek királynőjének”. A kislány megmentője után a Forbes, a kapitány hajója után pedig a Bonetta nevet kapta. Így érkezett meg a szigetországba, ahol Forbes átadta őt Viktória királynőnek.

Sarah Forbes Bonetta

Sarah Forbes Bonetta (Forrás: Wikimedia Commons)

Az uralkodó hamar felismerte, hogy a kislány rendkívül okos, és az Egyházi Missziós Társasághoz küldte tanulni. 1851-ben Sarah visszatért Afrikába, hogy a Sierra Leone-i Freetownban működő női internátusba járjon. Amikor 12 éves volt, Viktória visszarendelte Nagy-Britanniába. A királynőt annyira lenyűgözte a lány jó modora, illetve a természettudományok, az irodalom, a művészetek és a zene iránti tehetsége, hogy anyagi támogatásban részesítette, illetve rendszeres látogatója lett a windsori kastélynak. Sarah zsenialitását hamarosan az egész királyi udvar csodálta.

18 éves korában Sarah házassági ajánlatot kapott James Pinson Labulo Daviestől, egy 31 éves, jelentős vagyonnal rendelkező, Nagy-Britanniában élő joruba üzletembertől. Kezdetben visszautasította a lánykérést, ezért két idős hölgyhöz küldték Brightonba, hogy rávegyék, menjen hozzá a férfihoz. A meggyőzés végül sikerrel járt.

Viktória királynő 1862-ben adta áldását a frigyre. Az esküvőt a brightoni Szent Miklós templomban tartották. Az ifjú házasok visszaköltöztek Nyugat-Afrikába, Lagosban telepedtek le, ahol férje 1872-74 között a Törvényhozó Tanács tagjaként tevékenykedett. Sarah-nak 1963-ban lánya született, a királynő pedig engedélyt adott neki arra, hogy a gyermeket Viktóriának nevezze el, egyben pedig a keresztanyja is lett. Sarah az ezt követő években, a földrajzi távolság dacára is szeretetteljes kapcsolatban maradt a királynővel, 1867-ben aztán meg is látogatta őt a lányával, majd visszatért Lagosba, később pedig született még egy lánya, illetve egy fia is.

Sarah Forbes Bonetta és férje

Sarah és férje, James Davies (Fotó: Camille Silvy/Hulton Archive/Getty Images)

Sarah élete nagy részében tüdőproblémákkal és krónikus köhögéssel küzdött, melyet az Afrika és Nagy-Britannia közötti klímaváltozás okozott. 1880-ban tuberkulózist diagnosztizáltak nála, ezért Madeirára ment lábadozni. A betegséget azonban nem sikerült legyőznie, 37 évesen elhunyt. A szigeten helyezték örök nyugalomra. Gyászoló férje egy több mint nyolc láb magas gránit obeliszket állíttatott az emlékére a nyugat-lagosi Ijonban, ahol kakaófarm üzemeltetésébe kezdett. 

Halála után a legidősebb gyermekét, Viktóriát keresztanyja, a királynő vette pártfogásába: életjáradékot biztosított a számára és finanszírozta a Cheltenham lányiskolában folytatott tanulmányait. 

Sarah és férje leszármazottai ma is élnek Nagy-Britanniában, Sierra Leonéban és Lagosban. Közéjük tartozott a 2014-ben elhunyt dr. Ameyo Adadevoh nigériai orvosnő, aki kulcsszerepet játszott a nyugat-afrikai ebolavírus-járvány megfékezésében. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top