nlc.hu
Szabadidő

Rekordáron kelt el Csontváry Titokzatos sziget című festménye

Új aukciós rekord: 460 millió forintot fizettek a híres Csontváry-festményért

Csaknem félmilliárd forintért kelt el Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye, ami új hazai rekord.

Minden eddigi magyar aukciós rekordot túlszárnyalva 460 millió forintért kelt el Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye a Virág Judit Galéria vasárnap esti aukcióján a Budapest Kongresszusi Központban.

Már a kép kikiáltási ára is rekord volt a hazai aukciók történetében, a kép 160 millió forintról indulva érte el az új magyar csúcsot.

Aukción mutatják Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festményét

Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című alkotása a Virág Judit Galéria 68. téli aukcióján a Budapest Kongresszusi Központban 2021. december 19-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A legutolsó rekordot ugyancsak Csontváry egyik műve, a Traui tájkép naplemente idején című festmény tartotta. A képet a galéria 2012-es árverésén 240 millió forintért árverezték el. A Titokzatos sziget leütési árával ez a csaknem tízéves rekord dőlt meg – hangsúlyozta az aukció után Kelen Anna művészettörténész.

A rekordok azzal magyarázhatók, hogy Csontvárynak mintegy 100 darabos életművéből alig több mint egy tucat van magángyűjteményben, 30 év alatt ez volt a hetedik Csontváry-mű, amelyet elárvereztek, 2000 óta pedig csupán négy alkotása szerepelt aukción.

A festő egyik legrejtélyesebb műve

Az 1903-ban készült Titokzatos sziget Csontváry egyik legrejtélyesebb műve, amelynek jelentését a mai napig nem sikerült megfejteniük a művészettörténészeknek. A képen álomfigurák idézik fel a múltat és a jövőt egy képzeletbeli szigeten. A csöppnyi földdarab és a külvilág közti átjárás lehetőségére apró vitorlás motívuma utal. A szimbólumokban gazdag műalkotást intenzív, meleg színek és ragyogó fényhatás jellemzi.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top