nlc.hu
Szabadidő

Elárverezik Vincent van Gogh festményét

15 milliárd forintért kelhet el egy festmény, ami korábban egy postásé volt

Tavasszal elárverezik Vincent van Gogh egyik olyan festményét, amit a nagyközönség még sosem láthatott.

Rengeteg pénzt, akár 45 millió dollárt (15 milliárd forintot) remélnek a Christie’s aukciósháznál Vincent van Gogh (1853-1890) holland festő Champs pres des Alpilles (Mezők Alpilles közelében) című tájképéért. Az 1889-ben készült festményt az aukciósház hagyományos tavaszi árverésén bocsátják áruba.

Egy eredeti Vincent van Gogh mindig szép ajándék

Egy eredeti Vincent van Gogh mindig szép ajándék

Az olajképet a festő nem sokkal a halála előtt, a Saint-Rémy-i ideggyógyintézetből küldte barátjának, Joseph Roulin postásnak, aki 1900-ban eladta egy francia műkereskedőnek.

Van Gogh e tájképe első ízben kerül árverésre, egész történetében magántulajdonban volt, és csak privát ügyletek keretében cserélt gazdát. A művet a nagyközönség sosem láthatta.

Egykori tulajdonosai közé tartozott Yves Saint Laurent divattervező és élettársa, Pierre Bergé. A pár 2003-ban adta el egy európai gyűjtőnek a festményt, amely azóta még egyszer cserélt gazdát. Jelenlegi tulajdonosát nem nevezték meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top