nlc.hu
Szabadidő

Paradicsomlevessel öntöttek le egy Van Gogh-festményt környezetvédő aktivisták Londonban

Tiltakozásképpen paradicsomlevessel öntötték le Van Gogh egyik leghíresebb festményét – videó

A klímaaktivistákat letartóztatta a rendőrség.

A Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport pólóját viselő két fiatal nő konzerv paradicsomlevest zúdított a Vincent van Gogh Napraforgók című alkotására, majd tenyerüket a falhoz ragasztották, és egyikük azt kiabálta, hogy „Mi ér többet? A művészet vagy az élet? Jobban aggasztja magukat egy festmény védelme, mint az emberéleté vagy bolygónké?”.

Az immár üres konzervdobozt felmutatva az aktivista – akit a rendőrség később Phoebe Plummer néven azonosított – kijelentette, hogy a mostani megélhetési válság közepette több millió éhező család még egy leveskonzervet sem tud megmelegíteni. A két aktivistát a rendőrség péntek délután őrizetbe vette szándékos károkozás címén.

 Az 1888-ban készült – a holland festőművész által több változatban megfestett – Napraforgók eszmei értéke a londoni Nemzeti Galéria tájékoztatása szerint 72,5 millió font (több mint 36 milliárd forint). A termet, ahol a festmény látható, a biztonsági szolgálat lezárta, írja az MTI.

Paradicsomlevessel öntötték le Vincent van Gogh egyik leghíresebb festményét környezetvédő aktivisták pénteken Londonban.

Paradicsomlevessel öntötték le Vincent van Gogh egyik leghíresebb festményét környezetvédő aktivisták pénteken Londonban. (Fotó: Just Stop Oil / AFP)

A Just Stop Oil klímaaktivistáinak korábban is voltak hasonló akciói, többek között – a londoni Nemzeti Galériában – odaragasztották John Constable egyik alkotásának keretéhez, a festményt pedig letakarták egy olyan képpel, amely az apokaliptikus jövőt ábrázolja. Ugyanennek a szervezetnek a tagjai Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című művének másolatánál is hasonló módon tiltakoztak a szintén Londonban található Királyi Művészeti Akadémián.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top