nlc.hu
Mindennapok

A paradicsomlevessel leöntött Napraforgók-festmény sorsa

Kiderült, megúszta-e az aktivisták által paradicsomlevessel leöntött van Gogh-festmény

Meg akarták károsítani az 1888-ban készült műalkotást.

Eljárás indult a két aktivista ellen, akik paradicsomlevessel öntötték le Vincent van Gogh Napraforgók című festményét, majd a rongálás után a falhoz ragasztották a tenyerüket, amíg őrizetbe vették őket. A londoni Nemzeti Galériában pénteken elkövetett akció miatt a 20 éves newcastle-i Anna Hollandot és a 21 éves claphami Phoebe Plummert idézték be a westminsteri bíróságra. 

paradicsomleves támadás

Környezetvédők paradicsomleveses támadása a van Gogh-festmény ellen – Fotó: MTI/EPA/Just Stop Oil

Az aktivisták amúgy a Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport tagjai. Az ellen tiltakoznak, hogy a kormány az energiaellátási kockázatok csökkentése végett új nyersolaj-kitermelési engedélyek kiadását tervezi.

A Nemzeti Galéria közleményben tudatta, hogy jóllehet az 1888-ban készült festmény keretét kisebb károsodás érte a paradicsomlevesnek tűnő folyadék miatt, az alkotás – amelyet üveglap védett – sértetlen maradt, és megfelelő tisztítás után, 6 óra elteltével visszakerült helyére, tehát ismét látogatható.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top