nlc.hu
Szabadidő

Több ezer kilométerrel tévedett el egy óriássas- fotó

Több ezer kilométerrel tévedett el egy óriássas – fotó

Nem tudni, miért váltott kontintenst a madár, és azt sem, valaha visszatér-e hazájába.

Több mint egy éve annak, hogy Ázsiából áttévedt egy ott őshonos ragadozómadárfaj egyik példánya, az óriássast először 2020 augusztusában észlelték Alaszkában, majd 2021 nyarán kontinens keleti partja közelében tűnt fel, néhány nappal ezelőtt pedig a Massachusetts állam hal- és vadvédelmi divíziója tett közé egy fotót a fenséges madárról, írja az RTL.

Hogy miért tett meg ekkora utat a sas, nem tudni pontosan. Szakértők szerint ritkán ugyan, de előfordul, hogy egy ilyen madárnak a tájékozódási képességével gondok akadnak, és jelentősen eltávolodik eredeti repülési útvonalaitól. Ezenkívül a klímaváltozás és az ezzel járó élőhelyváltozás, a szélsőséges időjárási viszonyok, a prédaállatok populációjának csökkenése mind vezethetnek oda, hogy új territóriumot keresnek a nagy testű ragadozómadarak.

 Óriásrétisas (Haliaeetus pelagicus)

Óriásrétisas – Haliaeetus pelagicus (Fotó: Getty Images)

Hogy ez a példány visszatér-e egyszer hazájába, az sem lehet megmondani. „Lehet, hogy a párkeresés miatt állandó vándorlásra van ítélve. A vágy, hogy a fajtájából társat találjon, arra késztetheti, hogy tovább vándoroljon. Még mindig lehetséges, hogy ez az egyed visszatalál, de minél tovább marad, annál kevésbé tűnik ez valószínűnek” – nyilatkozta Alex Lees, az egyesült királyságbeli Manchester Metropolitan Egyetem természetvédelmi biológia oktatója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top